Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Powstawanie dachówek betonowych i ceramicznych

Wybierając rodzaj pokrycia dachowego stajemy przez niełatwą decyzją, a to dlatego że obecnie na rynku dostępnych jest wiele pokryć - od popularnej papy poprzez blachy dachówkowe aż po blachówki ceramiczne. Każdy rodzaj pokrycia dachowego ma zarówno swoje wady, jak i zalety.

Więcej…

Co jest istotne w programowaniu aplikacji mobilnych?

Aplikacje mobilne stały się naszym chlebem powszednim, ponieważ wiele osób nie rozstaje się z ulubionym smartfonem czy tabletem. To co jeszcze niedawno wydawało się domena filmów science-fiction, dziś jest naszym codziennym światem. Otacza nas nowoczesna elektronik,a wszystko aż huczy od multimediów. Kilkoma ruchami palca na ekranie jesteśmy w stanie wyszukać i zainstalować sobie w telefonie nową aplikacje... I tu często zaczynają się schody.

Więcej…

Wiarygodność Biblii

O wyjątkowości książki jaką jest Biblia nie trzeba nikogo przekonywać. Czy jednak można nazwać ją książka wiarygodną? Wieloletni tłumacz Pisma Świętego - Klaus Schmidt wymienia osiem powodów, które dowodzą wiarygodności Biblii.

Więcej…

Warsztaty "ŚRODKI UNIJNE DLA SEKTORA NAUKI, BADAŃ I ROZWOJU W NOWEJ PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ 2014-2020"

Warszawa, 2 grudnia 2015r.
Celem szkolenia jest przybliżenie uczestnikom i uczestniczkom zasad realizacji projektów naukowych, badawczych i B+R w ramach Nowej perspektywy finansowej 2014-2020 - czyli kto, kiedy, na co i ile środków będzie mógł pozyskać. Uczestnicy i uczestniczki nabędą wiedzę pozwalającą przygotować się do skutecznego aplikowania o środki unijne w ramach przyszłej perspektywy finansowej. Dzięki tej wiedzy będą mogli oszacować swoje szanse na dofinansowanie oraz wybrać te obszary, które mogą być dla nich szczególnie atrakcyjne.

Więcej…

Rozwój zawodowy stomatologów

Wciąż bezrobocie w naszym kraju przekracza dziesięć procent i nie zanosi się, żeby w najbliższych latach trend ten uległ zmianie na lepsze. Nawet pracownicy specjalistyczni, również lekarze stomatolodzy, mogą mieć realne kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia. Dlatego warto jest stawiać na rozwój. Innym aspektem dużego bezrobocia jest to, że Polacy szukają oszczędności także na swoim zdrowiu, nie korzystając z ze specjalistycznej i nowoczesnej opieki, kierując się głownie ceną.

Więcej…

etykietowanie-mEtykieta to ważny element każdego produktu. W przypadku branży spożywczej pełni ona szczególnie istotną rolę. Wymogi co do informacji umieszczonych na etykietach stanowią nie tylko przedmiot prawa polskiego, ale również tego stanowionego przez Unię Europejską. Co zatem należy umieścić na etykiecie produktów spożywczych?


Informacje niezbędne

etykietowaniePrzede wszystkim wszystkie dane zawarte na etykiecie powinny być zamieszczone na niej w sposób widoczny. Muszą być również zrozumiałe i czytelne, a przy niektórych opakowaniach niemożliwe do usunięcia. Unia Europejska określa również wysokość czcionki – minimalna to 1,2 mm. Obowiązkowo powinna znaleźć się na etykiecie informacja o nazwie, wykazie składników, substancji, które mogą wywoływać alergie (np. orzeszki ziemne, mleko, gluten, ryby itd.).

Ważnym elementem każdej etykiety powinna być informacja na temat ilości netto produktu, jego terminu przydatności, warunki przechowywania i spożywania. W procesie etykietowania nie można też pominąć nazwy producenta czy importera i kraju pochodzenia towaru (szczególnie w przypadku mięsa czy mleka), natomiast na etykietach napojów z zawartością alkoholu wyższą niż 1,2% powinna zostać również podana rzeczywista zawartość objętości alkoholu. Ostatnią niezbędną informacją, która musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego jest jego wartość odżywcza. 

Informacje dodatkowe

Każda etykieta znajdująca się na produkcie spożywczym może zawierać również informacje umieszczane przez producenta dobrowolnie. Mogą one dotyczyć różnych danych, jednak muszą być zgodne z kilkoma wytycznymi. Przede wszystkim etykietowanie nie może wprowadzać konsumenta w błąd, informacje muszą być jasne i nie mogą w żaden sposób dezorientować klienta, jak również, niektóre dane powinny być poparte badaniami naukowymi. W informacjach dodatkowych może znajdować się np. oświadczenie żywieniowe, takie jak komunikat „bez dodatku cukrów” lub „nie zawiera tłuszczu”. Tego typu teksty powinny pomóc konsumentom w wyborze odpowiednich produktów, nie zaś zwodzić ich i wprowadzać w błąd.

Prawo wyraźnie zakazuje umieszczania informacji tego typu w sposób mało zrozumiały, wywołujący wątpliwości, które dotyczą bezpieczeństwa produktów, jak również tekstów zachęcających do nadmiernego spożycia pewnego produktu spożywczego czy wywołujących w konsumentach lęk związany z wpływem pewnych składników na jego organizm. 

Tworząc projekt etykiety produktu spożywczego należy zatem uwzględnić szereg wytycznych stanowionych przez prawo. To one nierzadko decydują o dopuszczeniu towaru do sprzedaży. Warto również podejść profesjonalnie do szaty graficznej, która często jest decydującym czynnikiem przy wyborze produktu przez konsumenta.

Polecamy także:

Tajemnice głebin morskich

ryba, zoologia, podwodny światDrobna mątwa z Hawajów Euperymna scolopes osiągająca długość 3 cm i ważąca zaledwie 2,5 grama przyciąga dużą uwagę specjalistów. Powodem tego zaiteresowania jest jej zdolność emitowania bardzo intensywnego światła.

Więcej…

22 września 2015 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

banner-cpi-mX edycja seminarium AWANSE NAUKOWE "Zmiany w procedurach postępowań doktorskich, habilitacyjnych, profesorskich"

Warszawa, 22 września 2015r.

Więcej…

W jaki sposób przebiega kremacja?

cmentarz-mKremacja była często stosowana w czasach przedchrześcijańskich i starożytnym Rzymie. W niektórych kulturach, np. hinduskiej, w niezmienionej postaci przetrwała do dziś. Obecnie wraca do łask ze względu na wysokie ceny działek cmentarnych, a także jeśli należała do ostatnich życzeń zmarłego. Kremacja zwłok jest formą pochówku coraz chętniej stosowaną również w Polsce, choć do tej pory zdecydowany prym wiedzie na zachodzie Europy i w USA. Przyjrzyjmy się jak zabieg kremacji wygląda z bliska.

Więcej…

Dieta FODMAP, czyli rewolucja w profilaktyce

ibs-mZespół jelita drażliwego to ostatnio coraz częściej napotykane schorzenie wśród społeczeństwa. Istnieje prawdopodobieństwo, że już co trzecia osoba może mieć z nim problemy. Przelewanie w żołądku, obciążenie i nawracające bóle wymieniane są za każdym razem. Te objawy może nie powodują zagrożenia życia czy zdrowia, ale są bardzo uciążliwe dla codziennego funkcjonowania i jest to powód, dla którego ludzie szukają ukojenia. Odpowiedzią na to może być właśnie rewolucja w profilaktyce IBS, czyli Dieta FODMAP.

Więcej…

Wycena firm a decyzje właściciela

m kalkulatorDlaczego tak dużo rozmawia się na rynku o przychodach, a tak rzadko o wycenie firm?

Więcej…