Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Specjaliści pod presją

Świat w XXI wieku pędzi na przód w zastraszającym tempie. Wiedza, która była aktualna jeszcze kilka lat czy nawet miesięcy temu, obecnie nie jest już wiele warta ponieważ w międzyczasie zmieniło się prawo lub wprowadzona została nowa technologia, która wywraca stary porządek do góry nogami. Z punktu widzenia osób prowadzących własną działalność lub pracujących w wysoko wyspecjalizowanych i konkurencyjnych zawodach, nie jest to korzystna sytuacja, ponieważ wymaga od nich ciągłego uaktualniania swojej wiedzy i nieustannego podnoszenia kwalifikacji. A nadmiar dostępnych informacji może przytłoczyć nawet najodporniejsze i najbardziej zmotywowane osoby. Dlatego warto znaleźć takie źródło wiedzy, które będzie nie tylko wiarygodne, ale posłuży także jako "filtr", eliminując informacyjny szum i podając nam tylko te wiadomości, które mogą być użyteczne i potrzebne.

Więcej…

Wykorzystanie nowoczesnych technologii

Jak mocno zmieniło się ludzkie życie dzięki Internetowi oraz cyfryzacji wiemy chyba wszyscy. Kiedyś tak duży technologiczny skok miał miejsce na przestrzeni stuleci. Natomiast dla przykładu od chwili stworzenia pierwszego telefonu komórkowego i oddania go na rynek sprzedaży po obecne smartfony i tablety minęło zaledwie ponad 25 lat.

Więcej…

5 powodów, dla których warto uczyć się języków orientalnych

Powszechnie wiadomo, że żyjemy w świecie dynamicznie zmieniającym się. Stale postępująca globalizacja stawia przed nami warunek posiadania choć znikomej wiedzy na temat innych kultur oraz znajomości języków obcych, w tym także języków orientalnych. Pomoże nam to bezproblemowo porozumiewać się z przedstawicielami innych kultur. Dlaczego zatem warto uczyć się języków orientalnych?

Więcej…

Coca cola cukier - czy naprawdę jest go tak dużo?

Mówi się, że w znanym wszystkim napoju Coca Cola cukier znajduje się w ogromnych ilościach. Czy rzeczywiście taka jest prawda? Czy zawartość cukru w Coca Coli jest naprawdę aż tak wysoka?

 

Więcej…

Międzynarodowy Dzień Wróbla

Data 20 marca jest ustanowiona jako Międzynarodowy Dzień Wróbla. Nasz kraj zamieszkuje 5 - 7 milionów par wróbli. Niestety ich liczebność na obszarze miejskim nieustannie maleje. Gatunek tego ptaka to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie. Wróbla spotkamy niemalże na każdym kontynencie, w naszym kraju jest to ptak bardzo popularny i dobrze znany.

Więcej…

etykietowanie-mEtykieta to ważny element każdego produktu. W przypadku branży spożywczej pełni ona szczególnie istotną rolę. Wymogi co do informacji umieszczonych na etykietach stanowią nie tylko przedmiot prawa polskiego, ale również tego stanowionego przez Unię Europejską. Co zatem należy umieścić na etykiecie produktów spożywczych?


Informacje niezbędne

etykietowaniePrzede wszystkim wszystkie dane zawarte na etykiecie powinny być zamieszczone na niej w sposób widoczny. Muszą być również zrozumiałe i czytelne, a przy niektórych opakowaniach niemożliwe do usunięcia. Unia Europejska określa również wysokość czcionki – minimalna to 1,2 mm. Obowiązkowo powinna znaleźć się na etykiecie informacja o nazwie, wykazie składników, substancji, które mogą wywoływać alergie (np. orzeszki ziemne, mleko, gluten, ryby itd.).

Ważnym elementem każdej etykiety powinna być informacja na temat ilości netto produktu, jego terminu przydatności, warunki przechowywania i spożywania. W procesie etykietowania nie można też pominąć nazwy producenta czy importera i kraju pochodzenia towaru (szczególnie w przypadku mięsa czy mleka), natomiast na etykietach napojów z zawartością alkoholu wyższą niż 1,2% powinna zostać również podana rzeczywista zawartość objętości alkoholu. Ostatnią niezbędną informacją, która musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego jest jego wartość odżywcza. 

Informacje dodatkowe

Każda etykieta znajdująca się na produkcie spożywczym może zawierać również informacje umieszczane przez producenta dobrowolnie. Mogą one dotyczyć różnych danych, jednak muszą być zgodne z kilkoma wytycznymi. Przede wszystkim etykietowanie nie może wprowadzać konsumenta w błąd, informacje muszą być jasne i nie mogą w żaden sposób dezorientować klienta, jak również, niektóre dane powinny być poparte badaniami naukowymi. W informacjach dodatkowych może znajdować się np. oświadczenie żywieniowe, takie jak komunikat „bez dodatku cukrów” lub „nie zawiera tłuszczu”. Tego typu teksty powinny pomóc konsumentom w wyborze odpowiednich produktów, nie zaś zwodzić ich i wprowadzać w błąd.

Prawo wyraźnie zakazuje umieszczania informacji tego typu w sposób mało zrozumiały, wywołujący wątpliwości, które dotyczą bezpieczeństwa produktów, jak również tekstów zachęcających do nadmiernego spożycia pewnego produktu spożywczego czy wywołujących w konsumentach lęk związany z wpływem pewnych składników na jego organizm. 

Tworząc projekt etykiety produktu spożywczego należy zatem uwzględnić szereg wytycznych stanowionych przez prawo. To one nierzadko decydują o dopuszczeniu towaru do sprzedaży. Warto również podejść profesjonalnie do szaty graficznej, która często jest decydującym czynnikiem przy wyborze produktu przez konsumenta.

Polecamy także:

Zakrycie Jowisza przez Księzyc

m satelitaNocą z 14 na 15 lipca nastąpiło zakrycie Jowisza przez naszego naturalnego satelitę - księżyc - poinformowała Polska Agencja Prasowa. 15 lipca, zaraz przed wschodem Słońca doszło do fascynującego oraz relatywnie rzadkiego zjawiska którym jest zakrycie za sprawą Księżyca jasnej planety.

Więcej…

Płyta indukcyjna – jak to działa?

indukcja-sw-mBywa modnym i użytecznym dodatkiem, który w naszych kuchniach pojawia się coraz częściej. I choć dla niejednego z nas kuchenka indukcyjna to obowiązkowa inwestycja, jest też wiele osób, które na tą innowację patrzą z dużą dozą nieufności. Czy warto inwestować w taki sprzęt? Czym kuchenki indukcyjne podbiły serca tych, którzy w kuchni stawiają na prostotę oraz bezawaryjność?

Więcej…

Zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwie

zarzadzanie-wiekiemW każdym przedsiębiorstwie duże znaczenie ma inteligentne zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwie oraz transfer wiedzy.

Więcej…

Rękawice gumowe - w jaki sposób powstają?

rekawice-mGumowe rękawice znajdują powszechne zastosowanie w medycynie, przemyśle spożywczym oraz policji - w laboratoriach kryminalnych i na miejscach popełnionego przestępstwa. Korzystają z nich rybacy i pracownicy hut, platform wydobywczych i fabryk, strażacy, a także prywatne osoby w przydomowych ogrodach. Ze względu na rodzaj i grubość to produkty równie często stosowane w przemyśle ogrodniczym i ochronnym np. w straży pożarnej.

Więcej…

Źródła energii

m wiatrakiŹródła energii można podzielić na główne i źródła mniejsze. Są to substancje stałe, płynne lub w postaci gazowej używane jako wyjściowy zasób w celu uzyskania energii. Energia to zdolność ciała lub systemu do wykonywania pracy.

Więcej…