Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Edukacja w dziedzinie energii elektrycznej

Prąd, który zrewolucjonizował świat w pierwszej połowie dwudziestego wieku, przyczynił się do gwałtownego i niepohamowanego rozwoju cywilizacji oraz poszczególnych dziedzin nauki. Wraz z prądem pojawiły się nowoczesne urządzenia i sprzęty, znacznie ułatwiające codzienne funkcjonowanie oraz wykonywanie czasochłonnych jeszcze do niedawna obowiązków zawodowych i domowych.

Więcej…

Bank mleka kobiecego w Toruniu

W Szpitalu Wojewódzkim w Toruniu powstanie Bank mleka kobiecego. Zapewni on dostęp do tego najzdrowszego pokarmu każdemu wcześniakowi czy choremu noworodkowi. Placówka służyć będzie dzieciom urodzonym i hospitalizowanym w tamtejszym szpitalu jak również w razie potrzeby w innych szpitalach z całego regionu.

Więcej…

Czy wynajem sal szkoleniowych w Warszawie przebiega łatwo?

Jak zorganizować udane szkolenie, które przyciągnie wielu chętnych słuchaczy? Przekazywanie treści w taki sposób, aby dotarły do każdego uczestnika to nie lada wyzwanie i bez specjalistycznego sprzętu audiowizualnego istnieje zwiększone ryzyko niepowodzenia.

Więcej…

Na całym świecie znane są przypadki zakażonej żywności

W dzisiejszych czasach, kiedy import i eksport prawie nie ma żadnych granic, żywność jest transportowana na skalę masową. Dostarczenie zdrowego produktu, który każdego dnia trafia na talerze około 6 miliardów ludzi, jest ogromnym wyzwaniem. Wyzwaniem, z którym mierzą się firmy produkujące produkty spożywcze, firmy transportowe i magazynowe, a także sklepy, które również muszą zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności.

Więcej…

Lodówka na energię słoneczną

Portugalscy naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze zaprojektowali lodówkę, która zasilana jest energią słoneczną za pomocą specjalnego panelu. Prototyp urządzenia zwanego Frisol jest w stanie wytworzyć w ciągu dnia chłód korespondujący z czterema kilogramami lodu.

Więcej…

cmentarz-mKremacja była często stosowana w czasach przedchrześcijańskich i starożytnym Rzymie. W niektórych kulturach, np. hinduskiej, w niezmienionej postaci przetrwała do dziś. Obecnie wraca do łask ze względu na wysokie ceny działek cmentarnych, a także jeśli należała do ostatnich życzeń zmarłego. Kremacja zwłok jest formą pochówku coraz chętniej stosowaną również w Polsce, choć do tej pory zdecydowany prym wiedzie na zachodzie Europy i w USA. Przyjrzyjmy się jak zabieg kremacji wygląda z bliska.

cmentarzNajkrócej rzecz ujmując polega ona na spaleniu i spopieleniu zwłok zmarłego. Współcześnie odbywa się w nowoczesnych piecach kremacyjnych o znacznie zniwelowanej emisji dymu oraz nieprzyjemnych zapachów. Kremacji może towarzyszyć zwyczajowa ceremonia religijna, a spopielenie ciała zmarłego przebiega tak, aby doczesne prochy potraktowane zostały z jak największym szacunkiem. W sposób profesjonalny kremacja zwłok przeprowadzana jest np. przez zakład pogrzebowy Anubis.   

Sam zabieg kremacji jest obwarowany pewnymi warunkami, których należy przestrzegać podczas przygotowań. Trumna, w której dokona się spopielenia zwłok nie może być lakierowana, a także musi być pozbawiona metalowych i plastikowych detali. Istnieje możliwość włożenia zmarłemu do trumny drogich za jego życia przedmiotów, ale tylko wówczas jeżeli są to przedmioty palne. Na rynku można nabyć specjalne trumny przeznaczone do kremacji. Najczęściej wykonuje się je z twardej tektury, drewna bądź wikliny. Preparowanie ciała przeznaczonego do kremacji przebiega podobnie jak przy tradycyjnym pochówku. Pewnym odstępstwem jest to, że jeżeli bliscy mają takie życzenie można owinąć zwłoki w całun rezygnując z klasycznego ubioru. Jeżeli żałobnicy wyrażą taką wolę, można po ceremonii obserwować moment przemieszczania się trumny do wnętrza pieca, gdyż jedynie pracownicy pogrzebowi obserwują sam proces spalania. Zakres temperatury wewnątrz krematorium wynosi od 800 do 1200 stopni Celsjusza, zaś samo spopielanie trwa od godziny do stu pięćdziesięciu minut. Kompleksowe usługi w zakresie pochówków ciałopalnych świadczy wspomniany już zakład pogrzebowy Anubis. W ich zakres wchodzi transport żałobników oraz samych szczątków, realizacja formalności oraz organizacja uroczystości.

Przed dokonaniem kremacji potrzebne będą dwa dokumenty, takie jak odpis aktu zgonu oraz zgoda zmarłego lub jego najbliższych na spopielenie zwłok. Jeżeli procedurom urzędowym stanie się zadość, można ustalić termin ceremonii. W przeciwieństwie do pogrzebu z inhumacją, uroczystości rozłożone są na dwa dni. Pierwszego dnia bliscy i rodzina zmarłego spotyka się, aby pożegnać zmarłego i uczcić jego pamięć oraz ma miejsce sama kremacja, natomiast dopiero następnego odbywa się pochówek. Same uroczystości żałobne poza pogrzebem odbywają się w sali domu pogrzebowego i ich charakter jest zgodny z życzeniem żałobników oraz wolą samego zmarłego. W wypadku kremacji ma miejsce złożenie urny lub ossuarium do grobu. Można też zamurować zasobnik z prochami w specjalnie do tego przeznaczonym kolumbarium. Wg zapisów prawa trzymanie prochów w domu bądź rozsypywanie ich jest wciąż nielegalne.

Polecamy także:

Szczepionka na malarię

m zastrzykNaukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego poddają badaniom szczepionkę przeciwko pasożytom, które powodują malarię. Wyniki badań szacują skuteczność szczepionki na 67 procent.

Więcej…

Transport a logistyka – jakie są między nimi różnice?

transport drogowy-mTransport, spedycja i logistyka to pojęcia często mylone. Czym różnią się ich zakresy i w jaki sposób są one ze sobą powiązane? O tym w poniższym artykule.

Więcej…

Drony na usługach Walmart’u

drony-na-uslugach-walmartu-Walne zgromadzenie akcjonariuszy stało się pretekstem dla zaprezentowania innowacyjnego wykorzystania bezzałogowych zdalnie sterowanych maszyn latających w nowej roli.

Więcej…

Czyste oceany? Tak, to możliwe.

m oceanNiespotykany dotąd system oczyszczania Oceanu Spokojnego ze śmieci plastikowych rusza już za rok. Tak zwany siódmy kontynent, czyli ogromne skupisko odpadów pływających może zniknąć z największego oceanu na Ziemi - Pacyfiku już za dziesięć lat. Analogiczne akcje mogą być wprowadzone w życie także na pozostałych oceanach.

Więcej…

Na całym świecie znane są przypadki zakażonej żywności

Food FefenseW dzisiejszych czasach, kiedy import i eksport prawie nie ma żadnych granic, żywność jest transportowana na skalę masową. Dostarczenie zdrowego produktu, który każdego dnia trafia na talerze około 6 miliardów ludzi, jest ogromnym wyzwaniem. Wyzwaniem, z którym mierzą się firmy produkujące produkty spożywcze, firmy transportowe i magazynowe, a także sklepy, które również muszą zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności.

Więcej…