Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Życie bez opakowań foliowych? Niemożliwe.

Ciężko wyobrazić sobie zakupy bez foliowych toreb. Sprawiają one, że transportowanie zakupów jest wygodne. Poza tym tego typu torby przydają się również do wielu innych zastosowań. Foliowe opakowania możemy znaleźć w supermarketach i większości innych sklepów. Podejmowane są wprawdzie próby zastąpienia ich innymi materiałami, jednak ich wytrzymałość, wodoodporność i wygoda czyni to zadanie trudnym do wykonania.

Więcej…

Jesień - dobry czas na urodziny

Kto ma większe szanse na dożycie setnych urodzin? Okazuje się, że osoby, które urodziły się w miesiącach jesiennych czyli we wrześniu, październiku lub listopadzie mają duże szanse na dożycie 100 lat.

Więcej…

Drony na usługach Walmart’u

Walne zgromadzenie akcjonariuszy stało się pretekstem dla zaprezentowania innowacyjnego wykorzystania bezzałogowych zdalnie sterowanych maszyn latających w nowej roli.

Więcej…

Transport a logistyka – jakie są między nimi różnice?

Transport, spedycja i logistyka to pojęcia często mylone. Czym różnią się ich zakresy i w jaki sposób są one ze sobą powiązane? O tym w poniższym artykule.

Więcej…

Co to jest obrazowanie medyczne?

Obrazowanie medyczne jest dziedziną inżynierii biomedycznej, która zajmuje się obrazowaniem zmian fizjologicznych i patologicznych zachodzących w ludzkim ciele przy pomocy różnego rodzaju oddziaływań fizycznych. Za narodziny obrazowania medycznego można śmiało uznać rok 1895, kiedy to niemiecki uczony Wilhelm C. Roentgen przypadkowo odkrył zjawisko promieniowania X. Dzięki temu odkryciu już sto lat temu lekarze diagnozowali np. złamane kości przy pomocy aparatów, które naświetlały kliszę promieniami rentgenowskimi.

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Nowoczesne telewizory

4k-sPostęp technologiczny zdaje się nie ustawać, a producenci co chwila usiłują nakłonić nas do aktualizacji domowego sprzętu audiowizualnego. Jeśli chodzi o telewizory najnowszą atrakcjąma być standard Ultra HD, zwany także zamiennie 4K, obiecujący znakomitą jakość obrazu oraz dźwięku.

Więcej…

Wszystko co powinieneś wiedzieć o koszatniczkach

degu s mKtóre zwierzęta domowe pojawiają się w naszych mieszkaniach najczęściej? Obok piesków oraz kotów naszymi ulubieńcami często są gryzonie. Sklepy z asortymentem zoologicznym już dawno zaczęły proponować nam nieco więcej niż jedynie chomiki i myszki. W związku z tym w gronie naszych pupili pojawiła się koszatniczka – sympatyczny gryzoń pochodzący z odległego Chile. Koszatniczka podbiła serca Polaków swym wizerunkiem i prostotą hodowli. Choć nie jest to gryzoń zbyt trudny w hodowli, to jak każde zwierzę potrzebuje właściwego podejścia ze strony człowieka. Jak zatem należy dbać o koszatniczkę?

Więcej…

Praca w grupie atutem coworkingu

biznes-mBędąc jednoosobową firmą zazwyczaj pracujemy w swoim domu. Wiąże się to z tym, iż oszczędzamy na czynszu i jest to po prostu wygodne. Nie jesteśmy ograniczeni czasowo, możemy wstawać kiedy chcemy, a lodówka zawsze jest w zasięgu ręki. Niestety to właśnie te czynniki maja wpływ na naszą wydajność. Poza tym ciągłe przebywanie w domu znacznie obniża naszą kreatywność. Jeśli pracujemy tak przez wiele lat to po prostu się wypalamy. Właśnie dla takich osób powstała koncepcja coworkingu. Czym on tak naprawdę jest?

Więcej…

Ekologia na co dzień

ekologia na co dzien-mW dzisiejszych czasach temat eko jest bardzo modny. Media zalewają nas falą ciągle to nowych informacji odnośnie tego, jak ważne jest bycie eko i na jakie korzyści dla naszej planety przełożą się nasze działania. Koncerny kosmetyczne otwierają nowe linie produkcyjne, na których powstają kosmetyki, które mają tylko i wyłącznie składniki pochodzące z eko upraw.

Więcej…

Co to jest obrazowanie medyczne?

obrazowanie-medyczne-mObrazowanie medyczne jest dziedziną inżynierii biomedycznej, która zajmuje się obrazowaniem zmian fizjologicznych i patologicznych zachodzących w ludzkim ciele przy pomocy różnego rodzaju oddziaływań fizycznych. Za narodziny obrazowania medycznego można śmiało uznać rok 1895, kiedy to niemiecki uczony Wilhelm C. Roentgen przypadkowo odkrył zjawisko promieniowania X. Dzięki temu odkryciu już sto lat temu lekarze diagnozowali np. złamane kości przy pomocy aparatów, które naświetlały kliszę promieniami rentgenowskimi.

Więcej…