Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Do czego przydają się podesty robocze?

Praca na budowie wymaga dużego doświadczenia i wykwalifikowanego zespołu fachowców. Zadania, które muszą oni wykonywać powinny być realizowane z jak największą precyzją. Z tego powodu firmy stosują specjalne urządzenia i pojazdy, które ułatwiają, a czasem wręcz umożliwiają pracę. Rynek budowlany stale się rozwija i producenci oferują coraz więcej różnego rodzaju maszyn i sprzętów. Każdy produkt cechuje się niezwykłą wytrzymałością i spełnia określone odgórnie wymogi. Dopiero po przeprowadzeniu specjalistycznych testów, urządzenie może być użytkowane przez budowlańców. Bezpieczeństwo to bardzo ważna kwestia w przypadku pracy na budowie, dlatego należy przestrzegać określonych zasad. Zlecenia realizowane na dużych wysokościach wymagają odpowiedniego zabezpieczenia. Należą do nich solidne balustrady oraz stabilne podesty robocze.

Więcej…

Systemy RFID w logistyce i ich zastosowanie

Logistyka to skomplikowany i złożony proces, na który składa się planowanie, realizowanie oraz kontrolowanie sprawnego przepływu materiałów, surowców oraz informacji z punktu pochodzenia do punktu konsumpcji. Celem efektywnie prowadzonej logistyki w firmie jest zaspokojenie wymagań klienta końcowego.

Więcej…

Wyjątkowa żaba

Obecnie, gdy naukowcy mają możliwość klonowania zwierząt, nie powinny ich dziwić sposoby, w jakie zwierzęta się rozmnażają. A tymczasem...

Więcej…

Wykrywanie poziomu cukru we krwi

Cukrzyca jest jedną z bardziej zdradliwych chorób współczesności. Znamy kilka jej form, z których najważniejsze kliniczne znaczenie ma cukrzyca typu 1. jak również cukrzyca typu 2.

Więcej…

Kontrowersyje zastosowanie substancji psychotropowych

Psychotropowe substancje nie zawsze muszą być szkodliwe i złe. Okazało się, iż nadzorowane przyjmowanie niektórych z nich jest w stanie skłonić osoby leniwe do regularnych ćwiczeń fizycznych.

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Oceany chronia przed globalnym ociepleniem

m oceanNajświeższe badania wykonane przez badaczy z NASA wskazują, iż zupełnie nie powinniśmy zamartwiać się problemem globalnego ocieplenia, które powodowane jest nadmierna emisją gazów cieplarnianych. Jak wykazują badania oceany chronią nas przed tym zjawiskiem, gdyż magazynują ogromną ilość energii cieplnej.

Więcej…

Kilka ważnych aspektów wyboru projektu domu

dominanta-mSzukanie projektu dla swojego przyszłego domu to jedno z najprzyjemniejszych zadań związanych z jego postawieniem. Projekt można też zamówić, ale ze względu na niższą cenę oraz możliwość natychmiastowego odbioru projektu najczęściej wybiera się gotowy.

Więcej…

Zalety wełny mineralnej

welna-mSkalna i szklana - wełna mineralna znajduje wyjątkowo szerokie zastosowanie- szczególnie w budownictwie. Doskonale sprawdza się także w energetyce i stanowi świetną izolację termiczną dla poszczególnych części budynków. Wiele zawdzięcza swoim właściwościom – niskim przewodzeniem ciepła, niepalnością, tłumieniem dźwięków zarówno powietrznych jak i uderzeniowych. Warto wiedzieć, że to nie jedyne zalety tego materiału. Jakie inne korzyści daje wełna mineralna? Jak wspomniano wcześniej na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje wełny mineralnej. Oba te materiały różnią się nieznacznie właściwościami bo np. wełna szklana jest niezwykle sprężysta i znacznie lżejsza dzięki czemu doskonale wypełnia izolowaną przestrzeń, zaś zamontowana nie obciąża konstrukcji a fakt że można ją skompresować pozwala na efektywny transport i logistyka.

Więcej…

Audyt wewnętrzny

raport - audyt wewnętrznyMyśleliście kiedykolwiek po co przeprowadzany jest audyt wewnętrzny? Sądzicie, że to zupełnie niepotrzebne? Otóż jest to jeden z najbardziej pożytecznych elementów administrowania, także faktycznie warto posłużyć się możliwościami, które dostarcza.

Więcej…

W jaki sposób przebiega kremacja?

cmentarz-mKremacja była często stosowana w czasach przedchrześcijańskich i starożytnym Rzymie. W niektórych kulturach, np. hinduskiej, w niezmienionej postaci przetrwała do dziś. Obecnie wraca do łask ze względu na wysokie ceny działek cmentarnych, a także jeśli należała do ostatnich życzeń zmarłego. Kremacja zwłok jest formą pochówku coraz chętniej stosowaną również w Polsce, choć do tej pory zdecydowany prym wiedzie na zachodzie Europy i w USA. Przyjrzyjmy się jak zabieg kremacji wygląda z bliska.

Więcej…