Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Pasy klinowe – dowiedz się jakie są ich rodzaje

Zamiennie używana nazwa elementu napędowego, którym są pasy klinowe, to pasy napędowe. Wynika to z faktu, że ich zadaniem jest przenoszenie napędu. O sprawności tych pasów decyduje przede wszystkim to, jakich materiałów użyjemy. Ważne jest także odpowiednio ustawione napięcie pasa, a także dopasowanie wszystkich elementów, które wchodzą w skład konkretnej konstrukcji napędowej.

Więcej…

Zwiększone ryzyko demencji...

...u osób urodzonych latem

Niemieccy naukowcy dowodzą, iż osoby urodzone zimą rzadziej cierpią na demencję.

Więcej…

Na czym polega precyzyjna obróbka cnc, a na czym obróbka manualna - różnice

Współczesne potrzeby rynku są coraz większe, ogólną tendencją jest bowiem dążenie do osiągnięcia coraz doskonalszych wyrobów, w jak najkrótszym czasie. Obróbka to proces wymagający niezwykłej precyzji, dlatego też zmierza się do uzyskania maksymalnej dokładności odnośnie zarówno do kształtu, jak i wymiarów, czy też jakości obrabianej powierzchni. Ogromny przeskok w sposobach pracy z materiałami wprowadził pomysł numerycznego sterowania obrabiarkami.

Więcej…

Lek na długie życie?

Sirolimus to lek stosowany przy przeszczepach, zapobiega odrzutom przeszczepów. Testuje się go obecnie jako farmaceutyk wydłużający życie. Póki co testy odbywają się na psach.

Więcej…

Czym różni się kompresor od sprężarki?

Wiele osób nagminnie myli kompresor ze sprężarką. Warto jednak wiedzieć, że terminy te nie oznaczają zupełnie tego samego. Jaka jest różnica między tymi urządzeniami? Czym się charakteryzują?

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Systemy RFID w logistyce i ich zastosowanie

magazynowanie-mLogistyka to skomplikowany i złożony proces, na który składa się planowanie, realizowanie oraz kontrolowanie sprawnego przepływu materiałów, surowców oraz informacji z punktu pochodzenia do punktu konsumpcji. Celem efektywnie prowadzonej logistyki w firmie jest zaspokojenie wymagań klienta końcowego.

Więcej…

Kiedy warto iść na studia podyplomowe?

kiedy-na-studia-podyplomowe-mOdpowiedź na pytanie postawione w tytule nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy bowiem od tego, czego oczekujesz od takiej inwestycji w dodatkową naukę. Niezależnie więc czy dopiero skończyłeś studia licencjackie, czy już dawno pracujesz w zawodzie i chcesz jedynie poszerzyć horyzonty lub zawęzić i wyspecjalizować swoją wiedzę, studia podyplomowe niewątpliwie są doskonałą opcją, która zaprocentuje w przyszłości. W materiale przedstawiamy dwie ścieżki, którymi możesz się kierować, gdy myślisz o tym, kiedy iść na podyplomówkę.

Więcej…

Od stażu do stanowiska kierowniczego w urzędzie

studia podyplom mWiele osób planuje swoją ścieżkę edukacji z myślą o karierze w różnego rodzaju urzędach lub strukturach administracji państwowej. Chociaż powszechnie uważa się, że są to miejsca pracy o ograniczonych możliwościach awansu, realia ulegają dynamicznym zmianom. To z kolei otwiera drogę rozwoju wielu osobom - szczególnie tym, którzy mogą poszczycić się dobrym wykształceniem. Jak jednak wygląda droga od przysłowiowego “zera” na szczyt hierarchii w tego typu instytucjach?

Więcej…

Paleontologia, czyli wszystko o życiu gadów kopalnianych

dinozaur-mPaleontologia, czyli dziedzina wiedzy zajmująca się rozpoznawaniem organizmów żywych tylko na podstawie znalezionych skamieniałości, jest dziedziną stale się rozwijającą. W zasadzie to bardzo współczesną, chociaż brzmi to nieco abstrakcyjnie, jeśli wziąć pod uwagę, że w całości dotyczy prehistorii.

Więcej…

Jak zrobić kompost na pryzmie?

kompost-mKompost jest łatwo dostępnym i odpowiednim dla wszystkich roślin nawozem. Zwiększa zawartość próchnicy i poprawia strukturę gleb. Kompost na pryzmie powinien być umiejscowiony w półcieniu, gdzie będzie chroniony przed wiatrem i słońcem.

Więcej…