Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Do czego przydają się podesty robocze?

Praca na budowie wymaga dużego doświadczenia i wykwalifikowanego zespołu fachowców. Zadania, które muszą oni wykonywać powinny być realizowane z jak największą precyzją. Z tego powodu firmy stosują specjalne urządzenia i pojazdy, które ułatwiają, a czasem wręcz umożliwiają pracę. Rynek budowlany stale się rozwija i producenci oferują coraz więcej różnego rodzaju maszyn i sprzętów. Każdy produkt cechuje się niezwykłą wytrzymałością i spełnia określone odgórnie wymogi. Dopiero po przeprowadzeniu specjalistycznych testów, urządzenie może być użytkowane przez budowlańców. Bezpieczeństwo to bardzo ważna kwestia w przypadku pracy na budowie, dlatego należy przestrzegać określonych zasad. Zlecenia realizowane na dużych wysokościach wymagają odpowiedniego zabezpieczenia. Należą do nich solidne balustrady oraz stabilne podesty robocze.

Więcej…

Problem z elektrośmieciami

Unia Europejska wdraża dużo nowych nakazów oraz przepisów, których niestety nie udaje się wyegzekwować. W szczególności chodzi o przepisy dotyczące elektrośmieci - kwestii niezwykle ważnej dla środowiska naturalnego. Najnowsze badania pokazują, że elektrośmieci nie są przetwarzane w takim stopniu jak powinny.

Więcej…

Kwiaty w kosmosie

Pierwszy raz w historii kwiaty zakwitły na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Kwiatami, które udało się wyhodować są cynie, które należą do rodziny astrowatych.

Więcej…

Baza konferencji marketingowych

Jeśli marketingowiec jest zainteresowany zwiększaniem kompetencji na temat promocji i szuka przy tym eksperckich źródeł, wcześniej czy później z pewnością zacznie brać udział w konferencjach marketingowych. Właśnie [podczas tych eventów omawiane są najświeższe tendencje, wnioski badań, największe sukcesy oraz szczególnie imponujące doświadczenia. Ale odkrywanie wartościowych propozycji staje się prostsze i skuteczne jedynie wtedy, gdy dysponuje się odpowiednim narzędziem - takim, jak baza konferencji marketingowych na kreatorzy.eu.

Więcej…

Myszy a alzheimer

Naukowcy z Uniwersytetu Leeds poprzez genetyczne manipulacje wyciszyli jeden gen u myszy, co pozwoliło im na wyhodowanie nadzwyczajnie inteligentnych zwierząt.

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Mocny głos lub duże jądra...

wyjce-mBiolodzy zauważyli interesującą zależność w fizycznej budowie małp szeroko rozpowszechnionych w krajach Ameryki środkowej oraz południowej zwanych wyjcami. Gatunek ten to jedne z najgłośniejszych zwierząt świata.

Więcej…

Umowa o dzieło a plagiat - gdzie szukać pomocy?

kancelaria-pr-mWiele firm, jak również osób prywatnych, podpisuje umowę o dzieło na stworzenie jakiegoś tekstu. Osoba z którą podpisujemy umowę zobowiązuje się do dostarczenia nam dzieła w jakimś konkretnym terminie, w zamian za co otrzyma stosowne wynagrodzenie. W większości przypadków tekst, który zostaje dostarczony, zostaje sprawdzony pod kontem plagiatu przez zleceniodawcę. Jednak bywa, że dopiero po jakimś czasie wychodzi na jaw informacja o skopiowaniu dzieła. Nagle okazuje się, że osoba, która oświadczyła, że jest właścicielem praw autorskich do tego tekstu, jest oszustem i dopuściła się plagiatu.

Więcej…

Sposoby na zarobek w Internecie

blog-sW dzisiejszych czasach znalezienie porządnej pracy nie jest łatwe, skutkiem tego wiele osób w tym celu zaczyna rozglądać się za zarobkiem również w Internecie.

Więcej…

Jak zostać ratownikiem WOPR

koszulka ratownik-mNiesienie pomocy innym, doskonałe umiejętności pływackie i iście zimna krew – to cechy wyróżniające ratowników wodnych, którzy każdego dnia czuwają nad naszym bezpieczeństwem, podczas gdy my oddajemy się urokom wodnej rekreacji. Ta profesja jest opatrzona wielką odpowiedzialnością za ludzkie życie, wymagającą i skierowaną wyłącznie do tych kandydatów, którzy spełniają szereg określonych wymagań.

Więcej…

Makro i Mikro ekonomiczne ujęcie logistyki

logistyka-mLogistyką możemy nazwać wszelkie procesy fizycznego przepływu dóbr materialnych jak na przykład surowce lub materiały, wewnątrz przedsiębiorstwa jak i między różnymi przedsiębiorstwami, a także przepływ towarzyszących tym procesom informacji. Ukierunkowana ona jest na maksymalne zaspokojenie potrzeb klienta przy minimalnych kosztach procesów logistycznych.

Więcej…