Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Przeprowadzki w Katowicach i miastach ościennych, przewóz i transport mebli w Katowicach i miastach ościennych

Przynajmniej raz w życiu, każdy z nas musiał się przeprowadzać. Czy to w czasach studenckich, gdy co roku wynajmowało się nowe mieszkanie, czy też przeprowadzka do nowego mieszkania, zmiana mieszkania na nowe.

Więcej…

Jak płacić smartfonem

Dla ludzi mających konwencjonalne telefony komórkowe słowa typu bankowość mobilna czy płatność za pomocą smartfona są nieznane. Za to osoby posiadające smartfona z całą pewnością docenią zalety owych rozwiązań.

Więcej…

Druk w 3D coraz popularniejszy

Co by nie mówić o druku 3D i jakich opinii na jego temat nie mieć to niewątpliwym jest fakt, że staje się on coraz popularniejszy i coraz więcej o nim słychać i tylnymi drzwiami wchodzi on do naszych domów i mieszkań, stając się powoli czymś całkowicie normalnym.

Więcej…

Czym różni się kompresor od sprężarki?

Wiele osób nagminnie myli kompresor ze sprężarką. Warto jednak wiedzieć, że terminy te nie oznaczają zupełnie tego samego. Jaka jest różnica między tymi urządzeniami? Czym się charakteryzują?

Więcej…

Złoty nawóz - darmowy sposób na nawożenie ogrodu.

Kompost to idealne rozwiązanie dla każdego ogrodnika, zarówno dla profesjonalisty, jak i dla amatora. Dzięki niemu w darmowy sposób możemy wzbogacić ziemię w naszym ogrodzie. Tutaj dowiecie się jak to zrobić.

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Intralipoterapia - co to takiego?

Intralipoterapia-mZadowolenie z własnego wyglądu skutecznie poprawia nasze ogólne samopoczucie, pewność siebie i poczucie własnej wartości. To z kolei skutecznie poprawia jakość naszego życia praktycznie na każdej jego płaszczyźnie. Marzymy o płaskim brzuchu, gładkiej i jędrnej skórze, biodrach i udach bez grama zbędnego tłuszczu, niestety czasami dieta i ćwiczenia nie pomagają. Odpowiedzią na problem tego typu może być poddanie się zabiegowi intralipoterapii - w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm i na czym polega?

Więcej…

5 powodów, dla których warto uczyć się języków orientalnych

jezyki-mPowszechnie wiadomo, że żyjemy w świecie dynamicznie zmieniającym się. Stale postępująca globalizacja stawia przed nami warunek posiadania choć znikomej wiedzy na temat innych kultur oraz znajomości języków obcych, w tym także języków orientalnych. Pomoże nam to bezproblemowo porozumiewać się z przedstawicielami innych kultur. Dlaczego zatem warto uczyć się języków orientalnych?

Więcej…

Pióro cyfrowe

pioro-sw-mW dzisiejszych czasach technologia rozwinęła się w takim stopniu, że nie potrzeba już wielkiej zręczności oraz kwalifikacji, żeby pisać bezproblemowo na klawiaturze komputera. Obecnie można posługiwać się piórem cyfrowym, które umożliwia nam pisanie naszym zwyczajnym ręcznym pismem, a specjalne narzędzie pozwala na przekonwertowanie odręcznego pisma w pismo komputerowe.

Więcej…

Jak przebiega awaryjne otwieranie drzwi?

klamka-mNa pewno większość osób doświadczyła w swoim życiu sytuacji, gdy nie mogła wejść do domu bo zamek w drzwiach odmówił posłuszeństwa. Na początku próbujemy szarpać się z zamkiem i klamką. Potem próbujemy różnych domowych, czasem dziwnych sposobów na otwarcie drzwi, aż w końcu decydujemy się na pomoc fachowców.

Więcej…

5 października 2017 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

banner cpi mSzkolenie "ANALIZA DANYCH W SYSTEMIE R DLA NAUKOWCÓW”

Warszawa, 5 października 2017 r.

Więcej…