Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Sposoby na zarobek w Internecie

W dzisiejszych czasach znalezienie porządnej pracy nie jest łatwe, skutkiem tego wiele osób w tym celu zaczyna rozglądać się za zarobkiem również w Internecie.

Więcej…

Makro i Mikro ekonomiczne ujęcie logistyki

Logistyką możemy nazwać wszelkie procesy fizycznego przepływu dóbr materialnych jak na przykład surowce lub materiały, wewnątrz przedsiębiorstwa jak i między różnymi przedsiębiorstwami, a także przepływ towarzyszących tym procesom informacji. Ukierunkowana ona jest na maksymalne zaspokojenie potrzeb klienta przy minimalnych kosztach procesów logistycznych.

Więcej…

Trudne dzieciństwo a migrena

Złe przeżycia z czasów dzieciństwa mogą mieć związek z późniejszymi migrenami oraz stanami zapalnymi prowadzącymi do udaru u niektórych kobiet. Naukowcy przeprowadzili badania pośród 140 kobiet w wieku 18 - 50 lat.

Więcej…

Fobia a starzenie się

Fobia, częsta forma zakłóceń lękowych, prawdopodobnie jest powiązana z przyspieszonym starzeniem się u pań - wypływa z pracy, zamieszczonej przez pismo "PLoS ONE".

Więcej…

Korzystanie z płatności mobilnych

Ewolucja w dziedzinie finansów może nam ułatwić życie, może się jednak okazać niebezpieczną pułapką. Co można zrobić, aby technika pomagała nam, a nie stanowiła źródła nowych problemów? Odpowiedź jest banalna – mnóstwo zależy od nas a także od zdrowego rozsądku, którym trzeba się wykazywać w każdej sytuacji. O czym wobec tego powinny pamiętać osoby mające zamiar bez ryzyka korzystać z płatności mobilnych?

Więcej…

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Student doceni

blender-swBlender to urządzenie, które winno znaleźć się w każdej kuchni. Panie, które dotąd nie miały blendera nawet nie zdają sobie sprawy z tego w jak wielu przypadkach może on się przydać.

Więcej…

Czy hazard to dobre hobby?

mini-lotto-mGry hazardowe każdego roku cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wpływ na to ma przede wszystkim wizja zdobycia dodatkowych pieniędzy, ale również wywoływanie samych emocji czy nutki rywalizacji. I chociaż bezwzględnie żyjemy w czasach, w których nie brakuje nam stresu to chętnie odbiegamy od tej zwyczajnej prozy życia właśnie na rzecz pozytywnego (jak nam się wydaje) napięcia.

Więcej…

Pisarz z komputera

pisarz-sw-mKatalog zawodów, w których ludzie zastępowani są przez machiny, ciągle poszerza się. W roku 2016 został dodany następny z nich, a dokładnie zawód powieściopisarza. Choć zdaje się to niesłychane, to jak się okazuje, iż dzięki sztucznej inteligencji wykonalne jest wykreowanie oryginalnej powieści.

Więcej…

22 września 2015 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

banner-cpi-mX edycja seminarium AWANSE NAUKOWE "Zmiany w procedurach postępowań doktorskich, habilitacyjnych, profesorskich"

Warszawa, 22 września 2015r.

Więcej…

Edukacja w dziedzinie energii elektrycznej

energia-mPrąd, który zrewolucjonizował świat w pierwszej połowie dwudziestego wieku, przyczynił się do gwałtownego i niepohamowanego rozwoju cywilizacji oraz poszczególnych dziedzin nauki. Wraz z prądem pojawiły się nowoczesne urządzenia i sprzęty, znacznie ułatwiające codzienne funkcjonowanie oraz wykonywanie czasochłonnych jeszcze do niedawna obowiązków zawodowych i domowych.

Więcej…