Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jakie są rodzaje matryc LCD?

Typ matrycy monitora jest wyjątkowo znaczący. Istnieje kilka typów, a przy wyborze powinno się skupić się na tym, do czego tak naprawdę będzie służyć dane urządzenie.

Więcej…

W USA rodzi się więcej bliźniąt

Raport Centrum Leczenia i Prewencji Chorób w USA pokazuje, że panie w Ameryce rodzą coraz więcej bliźniaków. W 1980 roku bliźnięta rodziły się raz na pięćdziesiąt urodzeń, w obecnych czasach odsetek bliźniaczych urodzeń wynosi 3,3%.

Więcej…

Nowoczesny outdoor - telebimy reklamowe

Nie tylko sama informacja, ale przede wszystkim sposób jej przedstawienia mają wpływ na zapamiętanie przekazu przez odbiorcę. Atrakcyjne wizualnie treści, które mają nakłonić do zakupu, znacznie łatwiej zostają dostrzeżone. Do takiej nowoczesnej formy komunikacji reklamowej zaliczyć można telebimy LED.

Więcej…

Makro i Mikro ekonomiczne ujęcie logistyki

Logistyką możemy nazwać wszelkie procesy fizycznego przepływu dóbr materialnych jak na przykład surowce lub materiały, wewnątrz przedsiębiorstwa jak i między różnymi przedsiębiorstwami, a także przepływ towarzyszących tym procesom informacji. Ukierunkowana ona jest na maksymalne zaspokojenie potrzeb klienta przy minimalnych kosztach procesów logistycznych.

Więcej…

Nowa matura – pomoce wydawnicze

Nowa matura obowiązuje już od kilku lat, nadal jednak zdaje się budzić wiele kontrowersji, nie tylko w debacie publicznej i w odbiorze społecznym, ale także stanowi bieżący temat w resorcie edukacji, poruszany przez kolejnych ministrów w ekipie rządzącej.

Więcej…

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Pomoc psychologa

alzheimer smWizyta w poradni psychologicznej czy też udanie się na psychoterapię wiąże się z pewnym stereotypem. Niejednokrotnie słyszymy podczas rozmów z przyjaciółmi: "Przecież nie jestem wariatką, aby musieć chodzić do terapeuty!?" Jest to całkowicie niedorzeczne twierdzenie wykluczające najistotniejsze zadania psychoterapeuty.

Więcej…

Szczepienie przeciwko starości?

demencja-mA gdyby tak dało się zaczepić przeciwko starości? Naukowiec z Rosji jest przekonany, że jest taka możliwość. Postanowił sobie wstrzyknąć bakterie sprzed milionów lat, które znaleziono na Syberii w wiecznej zmarzlinie.

Więcej…

22 września 2015 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

banner-cpi-mX edycja seminarium AWANSE NAUKOWE "Zmiany w procedurach postępowań doktorskich, habilitacyjnych, profesorskich"

Warszawa, 22 września 2015r.

Więcej…

Informacje wbudowane w rafy koralowe

koral-sw-mWiemy, że na podstawie naturalnych pierścieni, widocznych w środku pnia drzewa, można w trywialny sposób obliczyć, jak wiele lat liczy dany okaz. Analogiczne zjawisko działa też w koloniach koralowców. Szkielety poszczególnych korali kryją w sobie pierścienie, których istnienie odzwierciedla długość życia a zarazem zapewnia możliwość zobaczenia przeszłości tych interesujących organizmów.

Więcej…

Borówka amerykańska uprawa i pielęgnacja

borowka-amerykanska-mBorówkę amerykańską coraz częściej zauważyć można w naszych ogrodach przydomowych. Nic w tym dziwnego - jej owoce są smaczne, zdrowe, dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy jednak wiedzieć, że nie wszędzie borówka amerykańska będzie dobrze rosnąć.

Więcej…