Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jak płacić smartfonem

Dla ludzi mających konwencjonalne telefony komórkowe słowa typu bankowość mobilna czy płatność za pomocą smartfona są nieznane. Za to osoby posiadające smartfona z całą pewnością docenią zalety owych rozwiązań.

Więcej…

Samojeżdżący TIR?

Unia Europejska zaczęła pracę nad autonomicznymi TIR-ami. Mają one pokonywać w konwojach całą Europę i to bez udziału kierowcy.

Więcej…

Firmy hostingowe

Firmy oferujące hosting wyrastają jak grzyby po deszczu, prawie że każdego dnia pojawia się jakaś firma, a często nawet kilka. Nowej osobie w "branży" ciężko będzie się zorientować na samym początku, mrowie ofert, różnie podawane parametry i co najważniejsze różne ceny.

Więcej…

Jak powstaje etykieta samoprzylepna?

Etykieta jest wyrobem foliowym lub papierowym, czasem jest to również bezpośredni nadruk na produkcie. Służy do identyfikacji towaru, określenia jego zawartości lub też do działań marketingowych (ma przyciągnąć uwagę konsumentów). Etykiety mogą różnić się między sobą kolorem, kształtem, materiałem i techniką wykonania.

Więcej…

Zalety wełny mineralnej

Skalna i szklana - wełna mineralna znajduje wyjątkowo szerokie zastosowanie- szczególnie w budownictwie. Doskonale sprawdza się także w energetyce i stanowi świetną izolację termiczną dla poszczególnych części budynków. Wiele zawdzięcza swoim właściwościom – niskim przewodzeniem ciepła, niepalnością, tłumieniem dźwięków zarówno powietrznych jak i uderzeniowych. Warto wiedzieć, że to nie jedyne zalety tego materiału. Jakie inne korzyści daje wełna mineralna? Jak wspomniano wcześniej na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje wełny mineralnej. Oba te materiały różnią się nieznacznie właściwościami bo np. wełna szklana jest niezwykle sprężysta i znacznie lżejsza dzięki czemu doskonale wypełnia izolowaną przestrzeń, zaś zamontowana nie obciąża konstrukcji a fakt że można ją skompresować pozwala na efektywny transport i logistyka.

Więcej…

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Jakie są rodzaje klimatyzatorów

klima sNastąpiły nowe czasy. Ciężko by sobie wyobrazić nowoczesne budownictwo bez innowacyjnych rozwiązań. Zaledwie kilkadziesiąt lat temu gorąco utrudniał życie ludziom pracującym zarówno w biurach jak i mieszkańców przede wszystkim poddaszy, gdzie temperatury potrafią być nieludzkie.

Więcej…

Nowy model Tesli

tesla-s-mZgodnie z poprzednimi informacjami Elona Muska, w końcu nadszedł ów moment, kiedy Tesla przedstawiła prototypy długo oczekiwanego Modelu 3. Konstruktorzy zakładają, że podbije on serca wszystkich wielbicieli samochodów elektrycznych zarówno w USA, jak i w pozostałych częściach świata.

Więcej…

Moje dziecko boi się szkoły

szkola-mPójście dziecka do szkoły to moment przełomowy zarówno dla rodziców jak i ich pociech. Rodzice dzieci, które chodziły do przedszkola, są w nieco łatwiejszej sytuacji, ponieważ ich syn lub córka ma już za sobą moment rozłąki z rodzicami i adaptację wśród kolegów i koleżanek.

Więcej…

Do czego służą zbiorniki z powłoką TWS?

zbiorniki-tws-mW zbiornikach magazynowych z powłoką TWS można przechowywać ciecze chemicznie agresywne, środki spożywcze, takie jak: wino, piwo, ocet, woda pitna, przetwory zbożowe i mięsne oraz półprodukty owocowo-warzywne, a także ścieki oraz produkty naftowe. Dzięki swoim właściwościom mają szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Więcej…

Ekologiczny jeans

m drzewoEkologiczna technologia produkowania jeansu w porównaniu do standardowej metody pozwala obniżyć zużycie wody o 90 procent, energii natomiast o 30 procent. Ocenia się, iż wyprodukowanie pojedynczej pary spodni jeansowych pochłania ponad 9 i pół metra sześciennego wody, prawie pół kilo związków chemicznych i wiele energii.

Więcej…