Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Silniki prądu stałego – niezastąpione w dzisiejszych czasach

Obecnie silniki prądu stałego znajdują szerokie zastosowanie jako elementy urządzeń produkcyjnych i medycznych oraz we wszelkiego typu automatyce.

 

Więcej…

Gruntowa czy powietrzna pompa ciepła? Którą wybrać?

Podczas budowy lub modernizacji domu stajemy przed bardzo ważnym pytaniem, dotyczącym wyboru sposobu ogrzewania budynku. Coraz większą popularnością cieszą się pompy ciepła. Ich przewaga nad tradycyjnymi sposobami ogrzewania polega przede wszystkim na tym, że są praktycznie bezobsługowe, czyste i niesamowicie ekonomiczne w eksploatacji.

Więcej…

Ekrany LED - prezentuj i angażuj

Funkcjonalne i atrakcyjne wizualnie ekrany LED to dziś nieodłączny element działań reklamowych. Nasycone barwy i angażujący przekaz reklamowy, z pewnością zatrzymają uwagę odbiorcy na dłużej. Ekrany LED sprawdzają się zarówno w otwartej przestrzeni, jak i zamkniętych pomieszczeniach.

Więcej…

Rolnictwo konwencjonalne, a ekologiczne

Coraz częściej można usłyszeć o rolnictwie ekologicznym. My, jako konsumenci, również chętniej sięgamy po owoce i warzywa pochodzące z tzw. Eco – upraw. Jaka jest różnica pomiędzy rolnictwem ekologicznym, a konwencjonalnym?

Więcej…

Jak wybrać firmę szkoleniową?

Podnoszenie swoich kwalifikacji to niemal obowiązek współczesnych pracowników. Rynek pracy stale się zmienia i ulega przekształceniom, często wymaga także przebranżowienia. Nadążyć za tymi zmianami pozwalają liczne szkolenia oraz kursy, dzięki którym w krótkim czasie można zdobyć zupełnie nowe umiejętności. Zazwyczaj nie należą one do tanich, jednak istnieje możliwość ich częściowego dofinansowania z UE. Zanim jednak złożymy wniosek, musimy wybrać odpowiednią firmą szkoleniową. Jak to zrobić?

Więcej…

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Od stażu do stanowiska kierowniczego w urzędzie

studia podyplom mWiele osób planuje swoją ścieżkę edukacji z myślą o karierze w różnego rodzaju urzędach lub strukturach administracji państwowej. Chociaż powszechnie uważa się, że są to miejsca pracy o ograniczonych możliwościach awansu, realia ulegają dynamicznym zmianom. To z kolei otwiera drogę rozwoju wielu osobom - szczególnie tym, którzy mogą poszczycić się dobrym wykształceniem. Jak jednak wygląda droga od przysłowiowego “zera” na szczyt hierarchii w tego typu instytucjach?

Więcej…

Nowy smartfon od Samsunga

galaxy-s-mNa rynku współczesnych telefonów jest wielu producentów, którzy mają w swojej ofercie całą gamę swoich produktów. Dobór najlepszego dla nas smartfona wcale nie jest prosty.

Więcej…

Moduł elektronicznej kopii paragonów w kasie fiskalnej

pckf-modul-elektronicznej-k copyWystawianie paragonów fiskalnych to podstawowy obowiązkiem każdego przedsiębiorcy, który korzysta z kasy rejestrującej. Warto jednak pamiętać o tym, że nie jedyny. Właściciel urządzenia jest zobligowany m.in. do przechowywania kopii wszystkich wydrukowanych paragonów. Aby wspomniany obowiązek nie stał się uciążliwy, warto pomyśleć o kasie fiskalnej z modułem, który zapisuje dane na karcie pamięci.

Więcej…

Edukacja w dziedzinie energii elektrycznej

energia-mPrąd, który zrewolucjonizował świat w pierwszej połowie dwudziestego wieku, przyczynił się do gwałtownego i niepohamowanego rozwoju cywilizacji oraz poszczególnych dziedzin nauki. Wraz z prądem pojawiły się nowoczesne urządzenia i sprzęty, znacznie ułatwiające codzienne funkcjonowanie oraz wykonywanie czasochłonnych jeszcze do niedawna obowiązków zawodowych i domowych.

Więcej…

Naturalne środki na komary i owady

srodki-komary-mPowoli zima odchodzi w zapomnienie i za oknami robi się cieplej. Niestety wraz z wysoką temperaturą pojawiają się różnego rodzaju insekty, muszki i komary. Jak sobie z nimi radzić? Jak skutecznie odstraszyć komary? Czy istnieją tylko chemiczne środki na komary czy też są jakieś naturalne sposoby?

Więcej…