Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Czym są adiuwanty i do czego się je stosuje?

Adiuwanty są preparatami, które nie posiadają zbyt długiej historii stosowania w rolnictwie. Mimo to z roku na rok przekonuje się do nich coraz większa liczba ludzi, a co za tym idzie - same adiuwanty stają się coraz bardziej popularne. Dlaczego tak się dzieje? Czym w ogóle są adiuwanty i do czego się je stosuje? Więcej…

Jak zostać specjalistą w danej branży?

Specjalista jest pożądany na rynku pracy. Specjalizacja połączona z profesjonalizmem to gwarancja bezproblemowego zatrudnienia. To również szansa na rozwój zawodowy. Nazywanie siebie specjalistą pomaga w budowaniu pozycji w branży. Do wyboru mamy wiele ścieżek edukacyjnych, w których możemy się kształcić. Więcej…

Jakim badaniom są poddawane sery?

Wszelkiego rodzaju sery są poddawane różnego rodzaju badaniom i testom. W zależności od wybranej metody są one sprawdzane zarówno na etapie przygotowania produktu, jak i po uzyskaniu finalnego artykułu spożywczego. Sprawdzenie ich jakości obejmuje zarówno analizę sensoryczną, jak i fizykochemiczną. Coraz większa część producentów decyduje się na ich weryfikowanie pod kątem zawartości antybiotyków. Co warto wiedzieć o tego typu badaniach? Więcej…

Garaż blaszany

Garaż blaszany to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto z różnych względów nie może lub nie chce zdecydować się na wybudowanie tradycyjnego garażu murowanego. Garaże z blachy mają szereg zalet, a z dnia na dzień cieszą się coraz większą popularnością. Więcej…

Plażowanie bez ryzyka: Podstawowe reguły do zapamiętania

Wakacje to okres, kiedy pragniemy sycić się relaksem na plaży oraz cudownym promieniowaniem słonecznym. Plażowanie może być błogie i zapewniające zadowolenie, jednak nie możemy zaniedbywać istotnych zasadach, które zapewnią nam bezpieczeństwo i zdrową opaleniznę. W tym materiale zaprezentujemy kilka istotnych wskazówek, które wskazane jest uwzględniać podczas spędzania czasu na plaży. Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Źródła energii

Źródła energii można podzielić na główne i źródła mniejsze. Są to substancje stałe, płynne lub w postaci gazowej używane jako wyjściowy zasób w celu uzyskania energii. Energia to zdolność ciała lub systemu do wykonywania pracy. Więcej…

Wyposażenie sali konferencyjnej. O czym musisz pamiętać organizując konferencję

Sale konferencyjne w Warszawie cieszą się ogromną popularnością. Idealnie nadają się do przeprowadzenia szkolenia, spotkań biznesowych i zorganizowania rozmaitych eventów. Obecnie nie ma problemu ze znalezieniem miejsca, które dysponuje zapleczem konferencyjno-szkoleniowym. Więcej…

Czym jest Bitcoin?

Zdobywanie pieniędzy na tzw. kryptowalutach okazało się w bieżących czasach szczególnie atrakcyjne. Tak samo jak kiedyś zarabianie na wynajmie nieruchomości bądź zbierano złoto lub dzieła sztuki, lub monety, tak samo teraz modne okazały się kryptowaluty. Więcej…

Pięknie na balkonie

Funkcjonalnie zaprojektowany taras może stać się dodatkowym pokojem w naszym mieszkaniu. O co należy zadbać? Więcej…

Podstępne mrówki

Naukowcom udało się ostatnio udowodnić, że istnieje pewien gatunek mrówek, który umie pozyskiwać niewolnice bez użycia przemocy, jedynie za sprawą podstępu. Więcej…