Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Od stażu do stanowiska kierowniczego w urzędzie

Wiele osób planuje swoją ścieżkę edukacji z myślą o karierze w różnego rodzaju urzędach lub strukturach administracji państwowej. Chociaż powszechnie uważa się, że są to miejsca pracy o ograniczonych możliwościach awansu, realia ulegają dynamicznym zmianom. To z kolei otwiera drogę rozwoju wielu osobom - szczególnie tym, którzy mogą poszczycić się dobrym wykształceniem. Jak jednak wygląda droga od przysłowiowego “zera” na szczyt hierarchii w tego typu instytucjach? Więcej…

Metody przetwarzania tworzyw sztucznych

Łatwość formowania tworzyw sztucznych, ich niewielka masa przy znacznej wytrzymałości, a także niskie koszty produkcji sprawiają, że plastik zdominował niemal każdą dziedzinę życia. W jaki sposób nadaje się plastikowi pożądany kształt? Jest na to kilka sposobów. Przyjrzyjmy się im bliżej. Dowiedz się, jak powstają produkty, z których korzystasz na co dzień! Więcej…

Na czym polega postarzanie drewna sosnowego?

Wiele osób ceni drewniane meble czy podłogi ze względu na nietuzinkowy kolor. Czasami jednak, aby nadać drewnu odpowiednią barwę, należy poddać je procesowi postarzania. Zabiegu tego można dokonać samodzielnie, a jeśli wykonamy go w sposób prawidłowy będziemy mogli cieszyć się z niezwykłych drewnianych ozdobników, które dodadzą naszemu domowi klasy i uroku. Więcej…

Fobia a starzenie się

Fobia, częsta forma zakłóceń lękowych, prawdopodobnie jest powiązana z przyspieszonym starzeniem się u pań - wypływa z pracy, zamieszczonej przez pismo "PLoS ONE". Więcej…

Prawo i normy: co umieścić na etykiecie produktu spożywczego?

Etykieta to ważny element każdego produktu. W przypadku branży spożywczej pełni ona szczególnie istotną rolę. Wymogi co do informacji umieszczonych na etykietach stanowią nie tylko przedmiot prawa polskiego, ale również tego stanowionego przez Unię Europejską. Co zatem należy umieścić na etykiecie produktów spożywczych? Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Ostatnie dzikie plemiona

Na terenie Peru żyje jedno z ostatnich plemion amazońskich, które jak dotąd żyło w całkowitej izolacji od naszej cywilizacji - Mashco-Piro. Władze tego Państwa pragną nawiązać z nimi kontakt. Więcej…

Silniki prądu stałego – niezastąpione w dzisiejszych czasach

Obecnie silniki prądu stałego znajdują szerokie zastosowanie jako elementy urządzeń produkcyjnych i medycznych oraz we wszelkiego typu automatyce.   Więcej…

Elastomery i ich właściwości

Elastomery są rodzajem wyrobów, z którymi można spotkać się na co dzień i nie zdawać sobie z tego sprawy. Takimi produktami są między innymi smoczki dla małych dzieci. Elastomery wykorzystuje się nie tylko w domu, ale także w biurze. Występują np. w postaci gumki na ołówku lub opon samochodowych. Szerokie zastosowanie elastomerów jest możliwe dzięki ich właściwościom. Czym dokładnie charakteryzują się te produkty? Więcej…

Jak wybrać dobrego operatora telekomunikacyjnego?

Rynek usług telekomunikacyjnych cały czas dynamicznie się rozwija – operatorzy konstruują coraz bardziej atrakcyjne oferty dla klientów indywidualnych oraz dla firm. Stawki za usługi telekomunikacyjne maleją – ceny są coraz bardziej konkurencyjne. Kilka lat temu, cena połączenia głosowego wynosiła nawet złotówkę za minutę – teraz te ceny spadły do kilkudziesięciu bądź nawet kilkunastu groszy za minutę. Więcej…

Usługi świadczone przez zakłady pogrzebowe

Zakłady pogrzebowe istnieją po to, aby organizować pogrzeby — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jednak zakres usług wykonywanych przez takie firmy dynamicznie się rozszerza. Uwarunkowane jest to zapotrzebowaniem na nowe usługi, które odciążą rodzinę zmarłego. Mentalność ludzi także zmienia się i są oni świadomi, że przykre obowiązki mogą powierzyć firmie zewnętrznej. Więcej…