Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Zaplanuj już naukę do matury 2016!

Uczniowie drugiej klasy liceum albo trzeciej klasy technikum obserwują właśnie zmagania starszych kolegów z maturą, oczekując jednocześnie na zasłużone wakacje. Jednak, by nauka do matury była bezstresowa, warto pomyśleć o niej już teraz, a przygotowania zacząć w okresie letnim. Więcej…

Warsztaty "PISANIE ARTYKUŁÓW NAUKOWYCH"

ODWOŁANE. Warszawa, 15 września 2015r.Warsztaty poświęcone będą procesowi publikowania naukowego począwszy od organizacji badań pod kątem publikacji, poprzez warsztat autora, organizację tekstu, wybór czasopisma, zgłoszenie artykułu, kontakt z redakcją aż do promocji opublikowanej pracy. Więcej…

Ekonomiczna ekologia w sprężonym powietrzu

Postęp technologiczny wymaga ciągłych optymalizacji i zmian, które w naturalny sposób dopasowują się do aktualnych wymogów. To postępy i działania, które wykorzystują innowacje i technologie podporządkowują sobie wszystkie dziedziny życia. Wystarczy zalążek będący chęcią zmiany, by opracować zupełnie nowe schematy, które poprawią jakość dnia codziennego. Po latach odbudowy i inwestycji zauważono, że proces produkcji i pokrewnych sektorów nie może być związany z dawniej respektowanymi czynnikami. Więcej…

Jak zostać specjalistą w danej branży?

Specjalista jest pożądany na rynku pracy. Specjalizacja połączona z profesjonalizmem to gwarancja bezproblemowego zatrudnienia. To również szansa na rozwój zawodowy. Nazywanie siebie specjalistą pomaga w budowaniu pozycji w branży. Do wyboru mamy wiele ścieżek edukacyjnych, w których możemy się kształcić. Więcej…

Matura 2016. Chcesz zdać? Sprawdź, jak się uczyć.

Nie ukrywajmy – to co przydaje się na maturze najbardziej to solidne przygotowanie. Jeśli masz pewność, że wiesz naprawdę dużo, nawet stres jest mniejszy. Ale od czego zacząć? Jak rozplanować naukę, żeby wszystko pamiętać na dłużej i przede wszystkim jak się zmotywować, żeby z powtórką materiału nie czekać do ostatniej chwili. Spokojnie, istnieje klika metod, które ktoś już przetestował. Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Parki edukacyjne w kraju

Parki edukacyjne to miejsca w których dzieci oraz osoby dorosłe mogą empirycznie przekonać się o funkcjonowaniu sił natury i poniektórych praw fizyki. Więcej…

Jak korzystnie wymienić pieniądze przed zagraniczną podróżą?

Kiedy zbliża się czas zagranicznej podróży, należy pomyśleć o tym, skąd zdobyć walutę, którą będziemy posługiwać się w obcym kraju. Niezależnie od tego, czy wyjeżdżamy w celach turystycznych czy służbowych, warto mieć przy sobie wymienioną gotówkę. Pieniądze możemy wymienić w banku, w kantorze stacjonarnym lub w kantorze internetowym. Która opcja będzie dla nas najwygodniejsza i najkorzystniejsza? Oto kilka wskazówek. Więcej…

Co to jest i na czym polega piaskowanie konstrukcji stalowych?

Konstrukcje stalowe są jednym z podstawowych elementów budownictwa. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysoką wytrzymałość i odporność. Nie są jednak wolne od problemów, a głównym jest podatność na korozję powodowana przez warunki atmosferyczne. Więcej…

Ekologia na co dzień

W dzisiejszych czasach temat eko jest bardzo modny. Media zalewają nas falą ciągle to nowych informacji odnośnie tego, jak ważne jest bycie eko i na jakie korzyści dla naszej planety przełożą się nasze działania. Koncerny kosmetyczne otwierają nowe linie produkcyjne, na których powstają kosmetyki, które mają tylko i wyłącznie składniki pochodzące z eko upraw. Więcej…

Produkcja filmów promocyjnych i reklamowych - kilka zasad na skuteczną reklamę.

Film reklamowy – od czego zacząć? Odpowiedź jest prosta: zacznij od określenia celu filmu, tego jakie efekty chcesz dzięki niemu uzyskać i w jaki sposób tego dokonać. Ustal jasny i prosty komunikat, który chcesz zawrzeć w spocie. Pamiętaj przy tym, żeby skupić się na konkretnej grupie docelowej, bo żaden komunikat nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich, a jeśli będzie skonstruowany zbyt ogólnie w rezultacie nie trafi do nikogo. Następnie skup się na scenariuszu reklamy. To bardzo ważne ponieważ każdy element produkcji musi być wcześniej zaplanowany. To zbyt duże i kosztowne przedsięwzięcie żeby można było polegać w nim na przypadku czy spontanicznych działaniach. Więcej…