Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Podstępne mrówki

Naukowcom udało się ostatnio udowodnić, że istnieje pewien gatunek mrówek, który umie pozyskiwać niewolnice bez użycia przemocy, jedynie za sprawą podstępu. Więcej…

Nagrywanie z ukrycia? Jak to zrobić?

Życie zaskakuje nas różnymi sytuacjami. W przypadku, gdy mamy podejrzenia, że naszym najbliższym może coś grozić, ktoś próbuje przywłaszczyć nie swoje mienie, lub po prostu szukamy dowodów w innej sprawie, skorzystajmy z ukrytej kamery. Dzięki różnym kształtom i doskonałemu kamuflażowi będzie kompletnie niewidoczna dla osób postronnych, a my zyskamy potwierdzenie, czy nasze obawy były słuszne. Więcej…

Jak płacić smartfonem

Dla ludzi mających konwencjonalne telefony komórkowe słowa typu bankowość mobilna czy płatność za pomocą smartfona są nieznane. Za to osoby posiadające smartfona z całą pewnością docenią zalety owych rozwiązań. Więcej…

Źródła energii

Źródła energii można podzielić na główne i źródła mniejsze. Są to substancje stałe, płynne lub w postaci gazowej używane jako wyjściowy zasób w celu uzyskania energii. Energia to zdolność ciała lub systemu do wykonywania pracy. Więcej…

Edukacja domowa – czy warto się nią zainteresować?

Edukacja domowa w Polsce nie jest zbyt popularna i niewielu rodziców się na nią decyduje, choć oczywiście nie brakuje wyjątków. Samodzielne nauczanie dziecka w domu pozwala jednak na pewną swobodę w doborze metod nauczania, materiału, z drugiej jednak rodzice podlegają nadzorowi kuratorium, a dziecko przechodzi testy wiedzy na każdym etapie nauczania. Czy warto zdecydować się na taką formę nauczania? Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Rozwój zawodowy stomatologów

Wciąż bezrobocie w naszym kraju przekracza dziesięć procent i nie zanosi się, żeby w najbliższych latach trend ten uległ zmianie na lepsze. Nawet pracownicy specjalistyczni, również lekarze stomatolodzy, mogą mieć realne kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia. Dlatego warto jest stawiać na rozwój. Innym aspektem dużego bezrobocia jest to, że Polacy szukają oszczędności także na swoim zdrowiu, nie korzystając z ze specjalistycznej i nowoczesnej opieki, kierując się głownie ceną. Więcej…

Paraliż Senny - Z czym to się je?

Paraliż Senny, inaczej porażenie przysenne to stan, w którym doznajemy porażenia mięśni. Możemy bez problemu oddychać, ale nie możemy czymkolwiek poruszyć. Osoby przeżywający to pierwszy raz przeważnie wpadają w panikę, najgorzej jest z tymi którzy nigdy nie słyszeli o paraliżu sennym. Więcej…

Wyjątkowe elementy oprawy pogrzebu

Pogrzeb to z pewnością bardzo przygnębiająca uroczystość dla najbliższej rodziny zmarłego, jego przyjaciół oraz znajomych. W ostatnich latach zmieniło się nieco podejście do organizacji pogrzebów, poszerzył się zakres elementów, które tworzą jego oprawę. Włączenie ich do ceremonii pozwoli nam godnie pożegnać ukochaną osobą, rozbudzić wspomnienia z nią związane i dobrze zapamiętać jej ostatnią drogę. Więcej…

Od czego zależy koszt jednej kopii?

Dużo mówi się o tym, że drukarki, kserokopiarki i inne urządzenia drukujące powinny charakteryzować się jak najniższym kosztem wydruku pojedynczej strony. Ten współczynnik jest głównym parametrem spośród tych, na które klienci zwracają szczególną uwagę, dlatego producenci drukarek podejmują kolejne starania w celu obniżenia jego wartości. Z każdym rokiem w sprzedaży pojawiają się nowe modele urządzeń, w których zastosowano innowacyjne technologie zwiększające wydajność i optymalizujące pracę. Co zatem ulega poprawie? Jakie czynniki wpływają na ostateczny koszt wykonania pojedynczej kopii dokumentu? Więcej…

Wycena firm a decyzje właściciela

Dlaczego tak dużo rozmawia się na rynku o przychodach, a tak rzadko o wycenie firm? Więcej…