Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Zarabianie w internecie - Czy na pewno takie trudne?

Dla większości ludzi zarabianie oznacza długie przesiadywanie w pracy po godzinach, ciężką pracę fizyczną na budowie, lub po prostu nudną pracę w korporacji. Więcej…

Produkty stworzone z recyklingu

Praktycznie każdy z nas korzysta z przedmiotów wykonanych z tworzyw sztucznych. Nie ma domu, w którym nie znalazłaby się butelka od wody mineralnej, doniczka, czy kontenerek wykonany z tworzywa sztucznego. Więcej…

Szczepionka na Ebolę prosto z Chin

CanSino Biotechnology - firma biotechnologiczna z Chin, ma w planach uruchomienie fabryki szczepionek przeciwko gorączce krwotocznej, którą wywołuje wirus Ebola. Fabryka powstanie dopiero za dwa lata. Więcej…

Jak zwiększać swoje kwalifikacje zawodowe?

W dzisiejszych czasach rynek pracy, usług i produktów ulega dynamicznym zmianom. Sytuacja zmieniła się diametralnie w porównaniu z latami ’80 i ’90, gdzie przez kilka czy kilkanaście lat ta sama osoba mogła bez przeszkód i ryzyka zwolnienia zajmować to samo stanowisko w tym samym zakładzie. Z jednej strony jest to związane z ryzykiem, ale zmiany są czymś, do czego można się przystosować i wykorzystać dla swojej przewagi. Więcej…

Wszystko co powinieneś wiedzieć o koszatniczkach

Które zwierzęta domowe pojawiają się w naszych mieszkaniach najczęściej? Obok piesków oraz kotów naszymi ulubieńcami często są gryzonie. Sklepy z asortymentem zoologicznym już dawno zaczęły proponować nam nieco więcej niż jedynie chomiki i myszki. W związku z tym w gronie naszych pupili pojawiła się koszatniczka – sympatyczny gryzoń pochodzący z odległego Chile. Koszatniczka podbiła serca Polaków swym wizerunkiem i prostotą hodowli. Choć nie jest to gryzoń zbyt trudny w hodowli, to jak każde zwierzę potrzebuje właściwego podejścia ze strony człowieka. Jak zatem należy dbać o koszatniczkę? Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Studia MBA, co to takiego?

MBA - był do niedawna skrótem niezrozumiałym. Obecnie studia biznesowe cieszą się coraz większą popularnością, a uczelnie oferują studentom możliwości uczestnictwa w międzynarodowych projektach, zdobycia cennego doświadczenia i wiedzy o gospodarce i zarządzani przedsiębiorstwem.   Więcej…

Zakup przez internet odzieży roboczej'

Elementy odzieży ochronnej zabezpieczają ciało przed uszkodzeniami w czasie pracy. Są one wręcz koniecznym wyposażeniem dla każdego z pracowników wykonujących prace o podwyższonym ryzyku – na budowach, w fabrykach czy przy pracach drogowych. Więcej…

Tabletowy zawrót głowy

Zjawisko tabletów nie przestaje zdumiewać. Z roku na rok urządzenia te zyskują na popularności, a ich handel wciąż wzrasta. Z uwagi na nieduże rozmiary jak również ogromną gamę możliwości  tablety są dobrą alternatywą dla laptopów. Fakt, iż tablet możemy zabrać wszędzie i w każdym miejscu z niego skorzystamy, co sprawia, że urządzenia te trwale zadomowiły się w naszych domach. Więcej…

Jak powstaje etykieta samoprzylepna?

Etykieta jest wyrobem foliowym lub papierowym, czasem jest to również bezpośredni nadruk na produkcie. Służy do identyfikacji towaru, określenia jego zawartości lub też do działań marketingowych (ma przyciągnąć uwagę konsumentów). Etykiety mogą różnić się między sobą kolorem, kształtem, materiałem i techniką wykonania. Więcej…

Rozwój zawodowy stomatologów

Wciąż bezrobocie w naszym kraju przekracza dziesięć procent i nie zanosi się, żeby w najbliższych latach trend ten uległ zmianie na lepsze. Nawet pracownicy specjalistyczni, również lekarze stomatolodzy, mogą mieć realne kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia. Dlatego warto jest stawiać na rozwój. Innym aspektem dużego bezrobocia jest to, że Polacy szukają oszczędności także na swoim zdrowiu, nie korzystając z ze specjalistycznej i nowoczesnej opieki, kierując się głownie ceną. Więcej…