Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Druk w 3D coraz popularniejszy

Co by nie mówić o druku 3D i jakich opinii na jego temat nie mieć to niewątpliwym jest fakt, że staje się on coraz popularniejszy i coraz więcej o nim słychać i tylnymi drzwiami wchodzi on do naszych domów i mieszkań, stając się powoli czymś całkowicie normalnym. Więcej…

Zarabianie w internecie - Czy na pewno takie trudne?

Dla większości ludzi zarabianie oznacza długie przesiadywanie w pracy po godzinach, ciężką pracę fizyczną na budowie, lub po prostu nudną pracę w korporacji. Więcej…

Zakupy dostarczone pod drzwi

Robienie zakupów za pomocą internetu to coraz bardziej uznany sposób na uniknięcie dla poniektórych tego ciężkiego obowiązku, którym może być nabywanie potrzebnych artykułów. Są one niewątpliwie nie tylko niezmiernie wygodne dla konsumenta, lecz pozwalają często dotrzeć do towarów, do których nie ma łatwego dostępu w standardowej sprzedaży. Więcej…

Co wpływa na jakość wydruków?

Nietrudno zauważyć, że dzięki niektórym drukarkom powstają rysunki, ilustracje, a nawet zdjęcia, które charakteryzują się głębokimi i intensywnymi kolorami. Jednak jakość wydruków nie zawsze jest tak dobra. Zdarza się, że nawet dokumenty, w których dominuje tekst, nie są ostre, a litery sprawiają wrażenie wyblakłych. Od czego zależy to, czy wydruki będą wyraźne i wysokiej jakości? Oto, co warto wiedzieć na ten temat. Więcej…

Czy hazard to dobre hobby?

Gry hazardowe każdego roku cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wpływ na to ma przede wszystkim wizja zdobycia dodatkowych pieniędzy, ale również wywoływanie samych emocji czy nutki rywalizacji. I chociaż bezwzględnie żyjemy w czasach, w których nie brakuje nam stresu to chętnie odbiegamy od tej zwyczajnej prozy życia właśnie na rzecz pozytywnego (jak nam się wydaje) napięcia. Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Jak jeść mniej

Naukowcy dowodzą, iż jedzenie pokrojone na mniejsze kawałki bardziej syci i nagradza niż jednorazowa porcja o tej samej zawartości kalorii, dotyczy to tak samo ludzi jak i zwierząt. Taką preferencję co do doboru postaci pożywienia badacze tłumaczą tym, że jedzenie podane w formie wielu małych kawałeczków wytwarza poczucie większej objętości jedzenia. Więcej…

Raporty dotyczące nieruchomości. Co się w nich zawiera?

Rynek obrotu nieruchomościami to jedna z najbardziej dynamicznych branż, gdzie powodzenie inwestycji uzależnione jest od wielu czynników. Istotne znaczenie ma tu m.in. strategia konkurencji, bieżąca sytuacja na rynku finansowym czy lokalne uwarunkowania i miejscowe plany zagospodarowania. Analiza tych danych pozwala na efektywne zarządzanie nieruchomością. W tym celu konieczne jest opracowywanie specjalnych raportów. Czym się one charakteryzują? Więcej…

Czy kontrolować parabanki?

Bankowość jest jednym z najbardziej kontrolowanych sektorów gospodarki. W Polsce najważniejszą instytucją nadzorującą prace banków jest Komisja Nadzoru Finansowego. Na Polskim rynku finansowym pojawiło się ostatnio wiele firm pozabankowych oferujących podobne produkty finansowe jak w klasycznych bankach. Niestety dotąd nie ma urzędu, który mógłby sprawować nadzór nad parabankami. Więcej…

Rozwój zawodowy stomatologów

Wciąż bezrobocie w naszym kraju przekracza dziesięć procent i nie zanosi się, żeby w najbliższych latach trend ten uległ zmianie na lepsze. Nawet pracownicy specjalistyczni, również lekarze stomatolodzy, mogą mieć realne kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia. Dlatego warto jest stawiać na rozwój. Innym aspektem dużego bezrobocia jest to, że Polacy szukają oszczędności także na swoim zdrowiu, nie korzystając z ze specjalistycznej i nowoczesnej opieki, kierując się głownie ceną. Więcej…

Jak sprytnie opracować swoje postanowienia noworoczne?

Zbliża się kolejny rok i raczej większość z nas przystępuje do podsumowania mijających dwunastu miesięcy. Okazuje się, że w mniejszym stopniu rozmyślamy o naszych powodzeniach, a zdecydowanie więcej wspominamy niepowodzenia, niespełnione marzenia i problemy. Zwłaszcza zaś rozmyślamy o niedotrzymanych obietnicach złożonych w poprzednich latach. O ile początek następnego roku dla wielu jest istotne i wręcz stymulujące do podjęcia nowych wyzwań, to okazuje się w wielu przypadkach, że po upływie miesiąca lub dwóch chęć do metamorfoz zmniejsza się albo ginie kompletnie. Według ostatnich analiz społeczność wykazują tendencję do porzucania swych noworocznych postanowień w czasie siedmiu tygodni - to niesłychanie krótki czas. Pomyślmy przeto, co jest przyczyną tak rychłego rezygnowania swoich postanowień noworocznych i jak temu naprawić. Więcej…