Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Serwis spawarek – najczęstsze awarie urządzeń spawalniczych

Spawarka to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia wielu serwisów, warsztatów i zakładów przemysłowych. Od jej prawidłowego działania zależy możliwość wykonywania wielu istotnych prac, dlatego usterkom trzeba zapobiegać za wszelką cenę. Dowiedz się, co jest najczęstszą przyczyną awarii tych urządzeń i co zrobić, aby uniknąć konieczności częstego oddawania spawarki do serwisu. Więcej…

Awaria Curiosity

Agencja NASA analizuje jaki był powód krótkiego zwarcia w systemie łazika elektrycznego na Marsie - Curiosity, a także bada możliwości usunięcia tej awarii. Marsjański łazik został z powodu tego spięcia unieruchomiony - jak informuje pasadeńskie centrum sterujące. Więcej…

Służba zdrowia starożytnego Egiptu

Według badaczki amerykańskiej Anne Austin, nad Nilem w czasach starożytnych funkcjonowała państwowa służba zdrowia. Anne jest doktorantką na Uniwersytecie Stanford w Palo Alto. Więcej…

Bezpieczeństwo w miejscu pracy

Przeprowadzanie szkoleń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz szkoleń przeciwpożarowym jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Niestety nie wszystkie firmy przestrzegają przepisów prawa i wielu zwłaszcza nowo zatrudnionych pracowników nie zostaje uświadomionych jak prawidłowo i co ważne bezpiecznie mają wykonywać powierzone obowiązki. Takie zaniedbania ze strony pracodawcy mogą doprowadzić do tragedii. Więcej…

Fobia a starzenie się

Fobia, częsta forma zakłóceń lękowych, prawdopodobnie jest powiązana z przyspieszonym starzeniem się u pań - wypływa z pracy, zamieszczonej przez pismo "PLoS ONE". Więcej…
Jak zrobić aparaturę do bimbru?

destylator-kompakt-gaz-mBardzo wiele osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach – nie tylko ze względu na to, że można go uzyskać mniejszym nakładem środków finansowych, ale dlatego, że „to, co swojskie i domowe, jest lepsze niż to, co ze sklepu”. Być może coś w tym jest, jednak aby wyrabiać bimber „profesjonalnie” w domu i nie narazić przy okazji swojego zdrowia, trzeba nieco znać się na tym, wiedzieć jak stworzyć specjalną aparaturę. Warto też mieć świadomość pewnych kwestii prawnych dot. wyrobu bimbru.

Czym jest bimber?

Bimber to alkohol i o tym zapewne każdy wie. Ale czym dokładnie on jest? Bimber zwany jest także księżycówką lub samogonem. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych/amatorskich warunkach. Najczęściej taki właśnie domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak oraz zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyje się do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób oczyszcza się go. Zwyczajowo do produkcji bimbru wykorzystywane są tanie produkty jak przykładowo zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Produkuje się go też często bez dodatkowej rektyfikacji czyli destylacji wielopoziomowej. Jest on bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Niektórzy zaprawiają bimber przykładowo sokami z owoców.

Czy picie bimbru jest bezpieczne?

Bimber, jak każdy alkohol, może być niebezpieczny dla zdrowia czy nawet życia, jeżeli wypijany jest w nadmiernych ilościach, jeżeli osoba pijąca ma przykładowo jakieś kłopoty zdrowotne. W przypadku alkoholu wyprodukowanego domowym sposobem istnieje dodatkowe ryzyko zanieczyszczenia w czasie produkcji. Bimber wówczas może w sobie zawierać między innymi metale ciężkie takie jak ołów, miedź czy cynk. Skąd mogą one pochodzić? Najczęściej są wypłukiwane z aparatury, jeśli jest ona stworzona z nieodpowiednich materiałów.

Domowa aparatura do bimbru

Chcąc samodzielnie produkować bimber, należy mieć świadomość tego, że to właśnie od aparatury (i tego, z czego jest wykonana!) w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość bimbru, ale nasze zdrowie i bezpieczeństwo. W związku z tym zdecydowanie najlepiej jest postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Umożliwia on pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 proc.

Ważne jest to, aby destylator posiadał kolumnę rektyfikacyjną, która pozwala na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to zdecydowanie najważniejsza część całej aparatury. Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które w sposób skuteczny oczyszczają opary alkoholu z rozmaitych związków chemicznych. Warto pamiętać o tym, iż najlepszej jakości bimber uzyskać można tylko w wyniku zupełnie naturalnych procesów. Poza tym, aparatura powinna być wykonana w pionie. Kolumna oraz chłodnica muszą być ułożone równolegle pionowo.

Części aparatury

Najważniejszymi i podstawowymi częściami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej – można użyć przykładowo 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła muszą znajdować się dwie elektryczne grzałki (moc 1,5 kW). Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik i możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną łączymy przy pomocy gwintu i uszczelniamy oringiem.

Kolejny element to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się także już wspomniane Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek (średnica 5mmx8mm). Dzięki pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97 proc. Ważną częścią jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie powinno zabraknąć termometru. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak to działa?

Gdyby przyjrzeć się bliżej całemu procesowi, nie jest to trudne do zrozumienia. Po pierwsze musimy oczywiście wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już zacier będzie się gotować i parować, razem z oparami wody do kolumny dostają się również opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki w dużej mierze zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Należy sprawdzać temperaturę, bowiem gdy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór należy trochę odkręcić. Bimber spływający do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Artykuł został napisany przez Alembik.eu - sklep z akcesoriami do produkcji alkoholi.

Logo Alembik.eu

Polecamy także:

Czemu warto się szkolić?

Pomimo, że temat dotyczący szkoleń przewija się od wielu lat, to jednak nadal nie wszyscy odczuwają potrzebę doskonalenia swoich umiejętności. Paradoksalnie, korzystają na tym ci, którzy nie żałują czasu i funduszy na zdobywanie certyfikatów – pracodawcy patrzą na nich bowiem zdecydowanie przychylniejszym okiem. Więcej…

Główne rodzaje kompresorów

Jeżeli chcesz uzyskać sprężone powietrze pod dużym ciśnieniem, skorzystaj z pomocy kompresora – urządzenia, które wykorzystasz równie dobrze w domu, jak i profesjonalnym warsztacie. Pamiętaj, aby jego zakup został poprzedzony określeniem, jakie funkcje ma spełniać. Pomocna może być w tym znajomość głównych rodzajów kompresorów. Są one jednym z rodzajów sprężarki. Sprawdziliśmy, czym charakteryzują się poszczególne typy. Więcej…

Edukacja w dziedzinie energii elektrycznej

Prąd, który zrewolucjonizował świat w pierwszej połowie dwudziestego wieku, przyczynił się do gwałtownego i niepohamowanego rozwoju cywilizacji oraz poszczególnych dziedzin nauki. Wraz z prądem pojawiły się nowoczesne urządzenia i sprzęty, znacznie ułatwiające codzienne funkcjonowanie oraz wykonywanie czasochłonnych jeszcze do niedawna obowiązków zawodowych i domowych. Więcej…

Na czym polega logistyka odzysku?

Logistyka włącza nie tylko procesy prowadzące od producenta do konsumenta, ale również odwrotne. Zajmuje się nimi logistyka odzysku, którą określa się proces planowania, wdrożenia, a także kontroli przepływu towarów od miejsca konsumpcji do miejsca pochodzenia. Głównym celem logistyki odzysku jest odzyskanie wartości czy też właściwe zagospodarowanie surowcami, półproduktami i produktami gotowymi. Więcej…

Co jest istotne w programowaniu aplikacji mobilnych?

Aplikacje mobilne stały się naszym chlebem powszednim, ponieważ wiele osób nie rozstaje się z ulubionym smartfonem czy tabletem. To co jeszcze niedawno wydawało się domena filmów science-fiction, dziś jest naszym codziennym światem. Otacza nas nowoczesna elektronik,a wszystko aż huczy od multimediów. Kilkoma ruchami palca na ekranie jesteśmy w stanie wyszukać i zainstalować sobie w telefonie nową aplikacje... I tu często zaczynają się schody. Więcej…