Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

W jakich sytuacjach i gdzie swoje zastosowanie znajdą zbiorniki na wodę pitną?

W dzisiejszych czasach zasoby czystej wody nadającej się do picia, niezwykle szybko maleją. Jest to spowodowane na przykład wzrostem zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku, co z kolei wiąże się z nieodpowiedzialną gospodarką człowieka oraz czasem jego ignorancją. Więcej…

23.PIKNIK NAUKOWY POD HASŁEM „MY I MASZYNY”

11 maja br. na PGE Narodowym odbędzie się 23. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik pod hasłem „My i Maszyny”. W tym roku przestrzeń stadionu zostanie podzielona na 7 stref tematycznych, w których odbędzie się prawie 1000 pokazów. Na wydarzenie wstęp jest wolny. Więcej…

Do czego służą sterowniki do pomp CO?

Nowoczesne instalacje ogrzewania domów jednorodzinnych są nie tylko efektywniejsze, ale też wygodniejsze w obsłudze. Jednym z kluczowych elementów takich systemów jest sterownik przeznaczony do pompy centralnego ogrzewania. Do czego służy ten właśnie element? Dlaczego warto zdecydować się na jego montaż? Więcej…

Problem z elektrośmieciami

Unia Europejska wdraża dużo nowych nakazów oraz przepisów, których niestety nie udaje się wyegzekwować. W szczególności chodzi o przepisy dotyczące elektrośmieci - kwestii niezwykle ważnej dla środowiska naturalnego. Najnowsze badania pokazują, że elektrośmieci nie są przetwarzane w takim stopniu jak powinny. Więcej…

Warsztaty "PISANIE ARTYKUŁÓW NAUKOWYCH"

ODWOŁANE. Warszawa, 15 września 2015r.Warsztaty poświęcone będą procesowi publikowania naukowego począwszy od organizacji badań pod kątem publikacji, poprzez warsztat autora, organizację tekstu, wybór czasopisma, zgłoszenie artykułu, kontakt z redakcją aż do promocji opublikowanej pracy. Więcej…
Jakim badaniom są poddawane sery?

Wszelkiego rodzaju sery są poddawane różnego rodzaju badaniom i testom. W zależności od wybranej metody są one sprawdzane zarówno na etapie przygotowania produktu, jak i po uzyskaniu finalnego artykułu spożywczego. Sprawdzenie ich jakości obejmuje zarówno analizę sensoryczną, jak i fizykochemiczną. Coraz większa część producentów decyduje się na ich weryfikowanie pod kątem zawartości antybiotyków. Co warto wiedzieć o tego typu badaniach?

Analiza sensoryczna i fizykochemiczna serów

Badania sensoryczne są przeprowadzane przez wyspecjalizowanych i doświadczonych degustatorów. Obejmują one sprawdzenie konsystencji, barwy, smaku i zapachu produktu. Analiza fizykochemiczna obejmuje sprawdzenie mleka przerobowego, wykorzystywanego do produkcji serów, ale też produktu finalnego. "Podczas tego rodzaju badania są wyznaczane: gęstość mleka, kwasowość miareczkowa, poziom pH oraz zawartości tłuszczu, białka i laktozy" – wyjaśnia ekspert z firmy JUSTEST Julita Roszkowska.

Warto wiedzieć, że do ustalenia zawartości wody wykorzystuje się metodę suszenia. Jeśli chodzi o badanie wartości odżywczych, to najczęstszymi metodami są: Gerbera (w zakresie tłuszczu), Bertranda (w zakresie laktory) oraz Kjeldahla (w zakresie białka). Oczywiście do ich przeprowadzenia można wykorzystywać również nowoczesne analizatory, które już w kilkadziesiąt sekund pozwalają uzyskać wyniki, a tym samym zoptymalizować proces produkcji. Należy dodać, że w przypadku serów twarogowych konieczne jest także ocenienie ilości wyciekającej serwantki.

Analizę fizykochemiczną wykonuje się kilkukrotnie i porównuje uzyskane wyniki.

Badania na wykrycie antybiotyków

Dość sporym problemem jest obecność pozostałości antybiotyków w żywności. Wynika on z faktu, że są one podawane zwierzętom hodowlanym, w celu przyśpieszenia ich wzrostu. Warto pamiętać, że tego typu postępowanie jest nie tylko nieetyczne, ale też szkodliwe. Cierpią nie tylko zwierzęta, ale też ludzie. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej nie można stosować tego typu substancji, stąd też ich wykrycie potwierdza niezgodne z prawem postępowanie i może zakończyć się nałożeniem wysokich kar.

Ich obecność w produktach żywnościowych można sprawdzić za pomocą specjalistycznych testów na antybiotyk i analiz laboratoryjnych. W przypadku serów najczęściej wykonuje się analizę mleka używanego do ich produkcji. Pomocne są analizatory umożliwiające wykrycie substancji takich jak beta-laktamy czy tetracykliny. Wybierając odpowiednie testy, warto zwrócić uwagę, by były one wysokiej jakości – niezawodną skuteczność daje np. wykorzystanie metody immunoreceptorowej.

Polecamy także:

Zakupy dostarczone pod drzwi

Robienie zakupów za pomocą internetu to coraz bardziej uznany sposób na uniknięcie dla poniektórych tego ciężkiego obowiązku, którym może być nabywanie potrzebnych artykułów. Są one niewątpliwie nie tylko niezmiernie wygodne dla konsumenta, lecz pozwalają często dotrzeć do towarów, do których nie ma łatwego dostępu w standardowej sprzedaży. Więcej…

Ciekawe wakacje w domu

Okres wakacji to jeden z najbardziej oczekiwanych etapów w ciągu całego roku. Jest tak ze względu na okazję wyjechania na zasłużony relaks. Ale nie zawsze jest takowa szansa. Wtedy powinno się pomyśleć jak spędzić wolny czas, by mieć poczucie, że zrobiło się to prawidłowo. Więcej…

Popularność sklepów internetowych

Realizuje się z dnia na dzień coraz więcej transakcji on-line. Wiele sklepów stacjonarnych decyduje się na założenie witryny www, ponieważ zdoła tą metodą dostać się do znacznie szerszej grupy nabywców. Natomiast my klienci będziemy mogli zamawiać zakupy szybciej oraz bez wychodzenia z swojego miejsca zamieszkania. Jest natomiast grupa towarów, które cały czas wolimy nabywać w sposób tradycyjny. Jedną z tych grup są ubrania. Jednakże czy nabycie ubrań online nie jest o wiele opłacalne? Więcej…

Wykrywanie poziomu cukru we krwi

Cukrzyca jest jedną z bardziej zdradliwych chorób współczesności. Znamy kilka jej form, z których najważniejsze kliniczne znaczenie ma cukrzyca typu 1. jak również cukrzyca typu 2. Więcej…

Jak stać się mistrzem savoire-vivre

Głosi się, że u podstaw rzetelnego wychowania leży poważanie drugiego człowieka. Faktycznie wskazane jest respektować określonych reguł z uwagi na należyte zależności, dobre maniery stanowczo polepszają zależności międzyludzkie, upraszczają komunikację i przebieg najróżniejszych spraw. Gdy na domiar tego przyuważymy, iż pochodzenie wyrażenia savoire-vivre wywodzi SIĘ ze połączenia francuskich sformułowań „wiedzieć” i „życie”, wówczas będziemy mogli wyciągać wnioski, że to dobre zachowanie w sumie znaczy respektowanie wyznaczonych norm zachowania w celu poprawienia egzystowania w społeczności. Wobec tego wskazuje się, że to antyczni Grecy, którzy bez ustanku kroczyli do doskonałości byli prekursorami savoire-vivre. A ożywienie sztuki dobrego postępowania nastąpił w okresie renesansu, który tak mocno inspirował się klasyczną kulturą starożytnych. Nadzwyczajną uwagę do etykiety przykładano w dyplomacji i formalnych stosunkach na wysokim szczeblu. Ale w drugiej połowie XX wieku statut etyczny zaczął również być uwzględniany w stosunkach biznesowych i oficjalnych spotkaniach w pozostałych domenach społecznych. Więcej…