Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Kangury sa leworęczne

Kangury podobnie jak ludzie, preferują posługiwać się jedną kończyną przednią. Rożnica jest taka, że większość tych torbaczy jest leworęczna. Naukowcy zapewniają, iż pierwszy raz udało im się odkryć preferencję do korzystania z jednej kończyny, u zwierząt innych niż ssaki naczelne. Więcej…

Ostatnie dzikie plemiona

Na terenie Peru żyje jedno z ostatnich plemion amazońskich, które jak dotąd żyło w całkowitej izolacji od naszej cywilizacji - Mashco-Piro. Władze tego Państwa pragną nawiązać z nimi kontakt. Więcej…

Co zrobić z zalegającym śniegiem na posesji?

Zimowe krajobrazy z pewnością prezentują się pięknie, ale niestety zaśnieżona posesja jest problemem, który należy rozwiązać. Konieczne jest jej odśnieżenie. Pozbyć się trzeba nie tylko samego śniegu, ale też błota i oblodzenia. Nawet cienka warstwa śniegu może przyczynić się do upadku czy wpadnięcia w poślizg. Na szczęście nie jesteśmy skazani na parogodzinne odgarnianie śniegu zwykłą łopatą. Możliwości jest znacznie więcej, więc cały proces odśnieżania może przebiegać sprawnie i efektywnie. Więcej…

Lodówka na energię słoneczną

Portugalscy naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze zaprojektowali lodówkę, która zasilana jest energią słoneczną za pomocą specjalnego panelu. Prototyp urządzenia zwanego Frisol jest w stanie wytworzyć w ciągu dnia chłód korespondujący z czterema kilogramami lodu. Więcej…

Dr Canavero i przeszczep głowy

Walerij Spirydonow, śmiertelnie chory mieszkaniec Rosji, pragnie zostać pierwszym pacjentem, który podda się operacji przeszczepu ciała. Rosjanin choruje na chorobę Werdniga-Hoffmanna, czyli rdzeniowy zanik mięśni. Jest to choroba śmiertelna, mógłby go uratowac jedynie cud. Więcej…
Jakim badaniom są poddawane sery?

Wszelkiego rodzaju sery są poddawane różnego rodzaju badaniom i testom. W zależności od wybranej metody są one sprawdzane zarówno na etapie przygotowania produktu, jak i po uzyskaniu finalnego artykułu spożywczego. Sprawdzenie ich jakości obejmuje zarówno analizę sensoryczną, jak i fizykochemiczną. Coraz większa część producentów decyduje się na ich weryfikowanie pod kątem zawartości antybiotyków. Co warto wiedzieć o tego typu badaniach?

Analiza sensoryczna i fizykochemiczna serów

Badania sensoryczne są przeprowadzane przez wyspecjalizowanych i doświadczonych degustatorów. Obejmują one sprawdzenie konsystencji, barwy, smaku i zapachu produktu. Analiza fizykochemiczna obejmuje sprawdzenie mleka przerobowego, wykorzystywanego do produkcji serów, ale też produktu finalnego. "Podczas tego rodzaju badania są wyznaczane: gęstość mleka, kwasowość miareczkowa, poziom pH oraz zawartości tłuszczu, białka i laktozy" – wyjaśnia ekspert z firmy JUSTEST Julita Roszkowska.

Warto wiedzieć, że do ustalenia zawartości wody wykorzystuje się metodę suszenia. Jeśli chodzi o badanie wartości odżywczych, to najczęstszymi metodami są: Gerbera (w zakresie tłuszczu), Bertranda (w zakresie laktory) oraz Kjeldahla (w zakresie białka). Oczywiście do ich przeprowadzenia można wykorzystywać również nowoczesne analizatory, które już w kilkadziesiąt sekund pozwalają uzyskać wyniki, a tym samym zoptymalizować proces produkcji. Należy dodać, że w przypadku serów twarogowych konieczne jest także ocenienie ilości wyciekającej serwantki.

Analizę fizykochemiczną wykonuje się kilkukrotnie i porównuje uzyskane wyniki.

Badania na wykrycie antybiotyków

Dość sporym problemem jest obecność pozostałości antybiotyków w żywności. Wynika on z faktu, że są one podawane zwierzętom hodowlanym, w celu przyśpieszenia ich wzrostu. Warto pamiętać, że tego typu postępowanie jest nie tylko nieetyczne, ale też szkodliwe. Cierpią nie tylko zwierzęta, ale też ludzie. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej nie można stosować tego typu substancji, stąd też ich wykrycie potwierdza niezgodne z prawem postępowanie i może zakończyć się nałożeniem wysokich kar.

Ich obecność w produktach żywnościowych można sprawdzić za pomocą specjalistycznych testów na antybiotyk i analiz laboratoryjnych. W przypadku serów najczęściej wykonuje się analizę mleka używanego do ich produkcji. Pomocne są analizatory umożliwiające wykrycie substancji takich jak beta-laktamy czy tetracykliny. Wybierając odpowiednie testy, warto zwrócić uwagę, by były one wysokiej jakości – niezawodną skuteczność daje np. wykorzystanie metody immunoreceptorowej.

Polecamy także:

Podglądanie DNA

Badacze postanowili przyjrzeć się gwałtownym zmianom występującym w DNA komórek, które pozbawione zostały tlenu oraz składników odżywczych. Taki stan charakterystyczny jest dla wielu częstych chorób, szczególnie zawału serca, nowotworów, czy udaru mózgu. Więcej…

Dbanie o czystość w placówkach medycznych

W przypadku placówek medycznych utrzymanie czystość i higieny na właściwym poziomie wymaga zastosowania szczególnych procedur, sprzętów oraz środków. Takie postępowanie jest konieczne w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych ustrojów. Szpital musi bowiem zapewniać bezpieczeństwo i zdrowie wszystkim swoim pacjentom i pracownikom. A jak to wygląda w praktyce? Więcej…

Pisarz z komputera

Katalog zawodów, w których ludzie zastępowani są przez machiny, ciągle poszerza się. W roku 2016 został dodany następny z nich, a dokładnie zawód powieściopisarza. Choć zdaje się to niesłychane, to jak się okazuje, iż dzięki sztucznej inteligencji wykonalne jest wykreowanie oryginalnej powieści. Więcej…

Zwierzęcy kompas

Naukowcom z Chin udało się znaleźć cząsteczkę za sprawą której zwierzęta mogą wyczuwać strony świata. Więcej…

Czym są adiuwanty i do czego się je stosuje?

Adiuwanty są preparatami, które nie posiadają zbyt długiej historii stosowania w rolnictwie. Mimo to z roku na rok przekonuje się do nich coraz większa liczba ludzi, a co za tym idzie - same adiuwanty stają się coraz bardziej popularne. Dlaczego tak się dzieje? Czym w ogóle są adiuwanty i do czego się je stosuje? Więcej…