Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Telematyka

Rozwój techniki przyczynił się do rozwoju komunikacji zdalnej, na odległość. Telekomunikacja to komunikacja na odległość za pomocą dźwięków, słów, obrazów lub innych informacji. Może byś dwukierunkowa lub radiowa. Więcej…

Jak porozumiewają się żyrafy

Naukowcom udało się zarejestrować zagadkowe niskie dźwięki, które żyrafy wydają nocą. Więcej…

Nowy smartfon od Samsunga

Na rynku współczesnych telefonów jest wielu producentów, którzy mają w swojej ofercie całą gamę swoich produktów. Dobór najlepszego dla nas smartfona wcale nie jest prosty. Więcej…

Matura 2016. Chcesz zdać? Sprawdź, jak się uczyć.

Nie ukrywajmy – to co przydaje się na maturze najbardziej to solidne przygotowanie. Jeśli masz pewność, że wiesz naprawdę dużo, nawet stres jest mniejszy. Ale od czego zacząć? Jak rozplanować naukę, żeby wszystko pamiętać na dłużej i przede wszystkim jak się zmotywować, żeby z powtórką materiału nie czekać do ostatniej chwili. Spokojnie, istnieje klika metod, które ktoś już przetestował. Więcej…

Zadbaj o bawełnianą pościel

Pościel bawełniana to bardzo dobry wybór, który sprawdzi się znakomicie w wielu sypialniach. Aczkolwiek ażeby móc w pełni korzystać z jej zalet, a wskutek tego znacząco przeciągnąć jej zdatność do użytkowania i zachować komfort snu, warto przede wszystkim wiedzieć, jak właściwie o nią dbać. Więcej…
Prawo i normy: co umieścić na etykiecie produktu spożywczego?

etykietowanie-mEtykieta to ważny element każdego produktu. W przypadku branży spożywczej pełni ona szczególnie istotną rolę. Wymogi co do informacji umieszczonych na etykietach stanowią nie tylko przedmiot prawa polskiego, ale również tego stanowionego przez Unię Europejską. Co zatem należy umieścić na etykiecie produktów spożywczych?


Informacje niezbędne

etykietowaniePrzede wszystkim wszystkie dane zawarte na etykiecie powinny być zamieszczone na niej w sposób widoczny. Muszą być również zrozumiałe i czytelne, a przy niektórych opakowaniach niemożliwe do usunięcia. Unia Europejska określa również wysokość czcionki – minimalna to 1,2 mm. Obowiązkowo powinna znaleźć się na etykiecie informacja o nazwie, wykazie składników, substancji, które mogą wywoływać alergie (np. orzeszki ziemne, mleko, gluten, ryby itd.).

Ważnym elementem każdej etykiety powinna być informacja na temat ilości netto produktu, jego terminu przydatności, warunki przechowywania i spożywania. W procesie etykietowania nie można też pominąć nazwy producenta czy importera i kraju pochodzenia towaru (szczególnie w przypadku mięsa czy mleka), natomiast na etykietach napojów z zawartością alkoholu wyższą niż 1,2% powinna zostać również podana rzeczywista zawartość objętości alkoholu. Ostatnią niezbędną informacją, która musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego jest jego wartość odżywcza. 

Informacje dodatkowe

Każda etykieta znajdująca się na produkcie spożywczym może zawierać również informacje umieszczane przez producenta dobrowolnie. Mogą one dotyczyć różnych danych, jednak muszą być zgodne z kilkoma wytycznymi. Przede wszystkim etykietowanie nie może wprowadzać konsumenta w błąd, informacje muszą być jasne i nie mogą w żaden sposób dezorientować klienta, jak również, niektóre dane powinny być poparte badaniami naukowymi. W informacjach dodatkowych może znajdować się np. oświadczenie żywieniowe, takie jak komunikat „bez dodatku cukrów” lub „nie zawiera tłuszczu”. Tego typu teksty powinny pomóc konsumentom w wyborze odpowiednich produktów, nie zaś zwodzić ich i wprowadzać w błąd.

Prawo wyraźnie zakazuje umieszczania informacji tego typu w sposób mało zrozumiały, wywołujący wątpliwości, które dotyczą bezpieczeństwa produktów, jak również tekstów zachęcających do nadmiernego spożycia pewnego produktu spożywczego czy wywołujących w konsumentach lęk związany z wpływem pewnych składników na jego organizm. 

Tworząc projekt etykiety produktu spożywczego należy zatem uwzględnić szereg wytycznych stanowionych przez prawo. To one nierzadko decydują o dopuszczeniu towaru do sprzedaży. Warto również podejść profesjonalnie do szaty graficznej, która często jest decydującym czynnikiem przy wyborze produktu przez konsumenta.

Polecamy także:

Umiejętności językowe a rynek pracy

Znajomość języka angielskiego to obecnie jedna z najpopularniejszych pozycji na liście wymogów, które musi spełnić kandydat do pracy. Niezależnie od branży i zawodu, angielski staje się na prawdę podstawowym wymogiem. Więcej…

Czym jest organizacja pożytku publicznego

O miano Organizacji Pożytku Publicznego, w skrócie zwanej OPP, mogą się starać niemalże wszystkie instytucje czy stowarzyszenia takiego typu, jak fundacje, kluby sportowe, czy wszelkiego rodzaju organizacje, działające jednak na rzecz ogółu społeczności a nie tylko swoich członków. Muszą one spełniać kilka warunków. Więcej…

Sposoby zastosowania ołowiu

Ołów od lat nosi piętno pierwiastka toksycznego, dlatego nie cieszy się dużym powodzeniem w bezpośrednim otoczeniu człowieka. W wielu przypadkach jednak bywa materiałem niezwykle cennym i niezastąpionym. Decydują o tym jego wyjątkowe właściwości. Gdzie wykorzystuje się produkty z ołowiu? Więcej…

Jakie są kierunki studiów związane z projektowaniem przestrzeni?

Lubisz przebywać w estetycznych, funkcjonalnych i praktycznie urządzonych miejscach? Masz zmysł artystyczny, zdolności manualne i wyobraźnię przestrzenną? Chciałbyś mieć wpływ na wygląd otaczającej Cię przestrzeni? Jeśli tak, przedstawiamy kilka kierunków studiów, które mogą Cię zainteresować. Więcej…

Systemy sprzężenia drzwi w przebieralniach

W większości obiektów sportowych i rekreacyjnych istnieje podział na szatnie damskie i męskie. Jednak w wielu z nich brakuje miejsca na intymność oraz komfortowe przebranie się. Profesjonalne obiekty użyteczności publicznej posiadają przebieralnie wyposażone w ścianki działowe lub kabiny wyposażone w system sprzężenia drzwi uniemożliwiający wejście do środka, które zapewniają pełen komfort osobom odwiedzającym np. basen, pływalnię czy siłownię. Więcej…