Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Ciąża u kota. Jak rozpoznać pierwsze objawy?

W ciągu pierwszych dni od zapłodnienia, u zwierzęcia z reguły nie występują żadne szczególne objawy świadczące o brzemienności. Kiedy dostrzec można pierwsze oznaki ciąży u kota i jak je rozpoznać? Więcej…

Wykorzystanie nowoczesnych technologii

Jak mocno zmieniło się ludzkie życie dzięki Internetowi oraz cyfryzacji wiemy chyba wszyscy. Kiedyś tak duży technologiczny skok miał miejsce na przestrzeni stuleci. Natomiast dla przykładu od chwili stworzenia pierwszego telefonu komórkowego i oddania go na rynek sprzedaży po obecne smartfony i tablety minęło zaledwie ponad 25 lat. Więcej…

Przeprowadzki w Katowicach i miastach ościennych, przewóz i transport mebli w Katowicach i miastach ościennych

Przynajmniej raz w życiu, każdy z nas musiał się przeprowadzać. Czy to w czasach studenckich, gdy co roku wynajmowało się nowe mieszkanie, czy też przeprowadzka do nowego mieszkania, zmiana mieszkania na nowe. Więcej…

Zasady bezpiecznego korzystania z fajerwerków

Niezależnie od wieku fajerwerki dostarczają nam mnóstwo radości i wrażeń. Sztuczne ognie stanowią idealny element oprawy dla ważnych wydarzeń w naszym życiu. Nie dziwi więc fakt, że ogromna liczba osób korzysta z ich uroków nie tylko w sylwestrową noc. Musimy jednak pamiętać o tym, że fajerwerki należą do materiałów pirotechnicznych, a co za tym idzie, ich odpalanie wymaga zachowania odpowiednich środków ostrożności. Więcej…

Księgarnia internetowa - kupować czy nie?

Wiele zwłaszcza młodych osób uważa, że czytanie książek nie jest już modne, bo przecież światem rządzi teraz internet. Dobrze, że nie wszyscy są tego zdania, bo nie zawsze wiedzę zapisaną w książkach można znaleźć w sieci, zwłaszcza jeśli dotyczy naukowych tematów. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Drzewo zmienia płeć

Cis znajdujący się w miejscowości Fortingall w Wielkiej Brytanii zmienia płeć. Naukowcy jego wiek szacują na 3 do 9 tysięcy lat. Zauważono, że na męskiej odnodze drzewa pojawiły się owoce specyficzne dla żeńskiej części tego gatunku drzew. Więcej…

W jaki sposób pielęgnować drzwi?

Pielęgnacja drzwi nie jest nadmiernie skomplikowana. Warto jednak poznać kilka zasad, które pomogą nam odpowiednio zadbać o drzwi, aby służyły nam jak najdłużej i były wizytówką naszego domu lub mieszkania. W niniejszym artykule przyjrzymy się w szczególności drzwiom aluminiowym i tym wykonanym z PCV. Jak o nie dbać, aby zachowały estetyczny wygląd? Więcej…

Zakupy dostarczone pod drzwi

Robienie zakupów za pomocą internetu to coraz bardziej uznany sposób na uniknięcie dla poniektórych tego ciężkiego obowiązku, którym może być nabywanie potrzebnych artykułów. Są one niewątpliwie nie tylko niezmiernie wygodne dla konsumenta, lecz pozwalają często dotrzeć do towarów, do których nie ma łatwego dostępu w standardowej sprzedaży. Więcej…

Jak wybrać dobre kółka gimnastyczne do ćwiczeń?

Kółka gimnastyczne to kapitalna propozycja dla każdego, kto chciałby urozmaicić swoje codzienne ćwiczenia. W sprzedaży znajdziemy dzisiaj wiele typów kółek. Jak znaleźć te najlepsze dla siebie? Więcej…

Co to jest obrazowanie medyczne?

Obrazowanie medyczne jest dziedziną inżynierii biomedycznej, która zajmuje się obrazowaniem zmian fizjologicznych i patologicznych zachodzących w ludzkim ciele przy pomocy różnego rodzaju oddziaływań fizycznych. Za narodziny obrazowania medycznego można śmiało uznać rok 1895, kiedy to niemiecki uczony Wilhelm C. Roentgen przypadkowo odkrył zjawisko promieniowania X. Dzięki temu odkryciu już sto lat temu lekarze diagnozowali np. złamane kości przy pomocy aparatów, które naświetlały kliszę promieniami rentgenowskimi. Więcej…