Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Szczepienie przeciwko starości?

A gdyby tak dało się zaczepić przeciwko starości? Naukowiec z Rosji jest przekonany, że jest taka możliwość. Postanowił sobie wstrzyknąć bakterie sprzed milionów lat, które znaleziono na Syberii w wiecznej zmarzlinie. Więcej…

Kochasz kwiaty? Zostań florystką!

Wiele kobiet przepada za kwiatami, ale do grupy osób, które uwielbiają ich wygląd, zapach oraz przygotowane z ich udziałem dekoracje zaliczają się także mężczyźni. Każdy, kto chciałby związać z tymi pięknymi roślinami swoją przyszłość, może zdecydować się na zdobycie odpowiedniego wykształcenia w tym kierunku. Dobrym wyborem dla absolwentów szkół średnich będzie rozpoczęcie florystyki w szkole policealnej. Więcej…

Wiedza o finansach dostępna w internecie

Produkty finansowe oferowane są przez instytucje bankowe i poza bankowe tzw. parabanki. To już nie tylko konta osobiste, kredyty hipoteczne i konsumpcyjne. Za pośrednictwem banków możemy oszczędzać, kupować papiery wartościowe i dokonywać wiele innych transakcji. Więcej…

Badania nad atrakcyjnością

Ciekawe badania na temat atrakcyjności kobiet przeprowadzono w Niemczech na Uniwersytecie Goettingen. Badacze sfilmowali 48 młodych kobiet (19 - 33 lat) w czasie, gdy podchodziły w stronę kamery, a następnie się od niej oddalały, a także tańczyły w takt piosenki. Więcej…

Różne technologie przy zapłodnieniu pozaustrojowym

Zapłodnienie in vitro (IVF, In Vitro Fertilization) to metoda zapłodnienia pozaustrojowego, czyli połączenia plemników i komórek jajowych poza organizmem kobiety. Zarodek, który w ten sposób powstanie, umieszcza się w macicy, aby mógł się w niej rozwijać. Istnieje wiele metod sztucznego zapłodnienia. Zazwyczaj wybór jednej z nich wynika z określonej diagnozy przyczyn niepłodności. Wybiera się taką technologię in vitro, która maksymalnie zwiększy szansę na zapłodnienie. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Główne rodzaje kompresorów

Jeżeli chcesz uzyskać sprężone powietrze pod dużym ciśnieniem, skorzystaj z pomocy kompresora – urządzenia, które wykorzystasz równie dobrze w domu, jak i profesjonalnym warsztacie. Pamiętaj, aby jego zakup został poprzedzony określeniem, jakie funkcje ma spełniać. Pomocna może być w tym znajomość głównych rodzajów kompresorów. Są one jednym z rodzajów sprężarki. Sprawdziliśmy, czym charakteryzują się poszczególne typy. Więcej…

Opieka zawsze i wszędzie, czyli pomoc techniczna wypożyczalni samochodów

Zdarzają się sytuacje, które wymagają wypożyczenia samochodu. Tego typu usługi są oferowane w specjalnych wypożyczalniach pojazdów, ale zanim się na to zdecydujemy, warto bardzo dobrze zapoznać się z daną ofertą. Należy zwrócić uwagę nie tylko na koszt usługi, rodzaje wypożyczanych samochodów, ich stan techniczny oraz warunki umowy, ale także na dostępność pomocy technicznej podczas trwania usługi wypożyczenia samochodu. Więcej…

Agencja nieruchomości Warszawa Praga Południe i szybka sprzedaż mieszkania

Sprzedaż mieszkania może być trudnym i skomplikowanym procesem. Właściciele nieruchomości często napotykają wiele wyzwań i trudności podczas próby sprzedaży swojego mieszkania. Dlatego coraz więcej osób decyduje się skorzystać z pomocy agencji nieruchomości. W tym artykule omówimy, jak agencja nieruchomości Warszawa Praga Południe może pomóc w szybkiej sprzedaży mieszkania. Więcej…

Hotele z salą konferencyjną - czym kierować się przy wyborze?

Organizacja konferencji staje się trudnym zadaniem merytorycznym i logistycznym. Warto ułatwić sobie cały proces, korzystając z oferty sprawdzonych usług hotelowych dla biznesu. Przedstawiamy skuteczne porady, jak wybrać najlepszy hotel z salą konferencyjną, aby przebieg całego eventu pozytywnie zapisał się w pamięci uczestników. Więcej…

Jakie akcesoria spakować pod namiot?

Przyjemna pogoda zwykle skłania nas do wycieczek i spędzania czasu pod chmurką. W ostatnim czasie ten typ spędzania urlopu stał się niezwykle lubiany. Bezspornie dla każdego biwak jest atrakcyjną przygodą. To nie tylko wypoczynek, lecz zwłaszcza kontakt z przyrodą. Zanim jednakże wyjedziesz w drogę, zapoznaj się z naszym poradnikiem - podpowiadamy, jakie rzeczy przygotować pod namiotWczasy pod chmurką to fantastyczna alternatywa dla zwykłego pobytu w hotelu. Pozostajesz w bezpośredniej bliskości z przyrodą, w oddali od miasta. Możesz obozować w lesie, na polanie albo w pobliżu rzeki. To świetny sposób na wypoczynek, bez pośpiechu i stresu. Nie zapominaj jednak, że pobyt pod gołym niebem wymaga odpowiedniego przygotowania. Musisz przemyśleć miejsce do spania, przewidzieć organizację kuchni polowej i przemyśleć sprawę warunków sanitarnych. W jaki sposób się za to zabrać? Więcej…