Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jesień - dobry czas na urodziny

Kto ma większe szanse na dożycie setnych urodzin? Okazuje się, że osoby, które urodziły się w miesiącach jesiennych czyli we wrześniu, październiku lub listopadzie mają duże szanse na dożycie 100 lat. Więcej…

Potrzeba tłumaczenia w biznesie

Translacja to działanie przydatne w wielu dziedzinach. Jak wiemy, tłumaczenia przysięgłe są często konieczne w oficjalnych sytuacjach, kiedy przekładu na inny język wymaga dokument – dyplom czy certyfikat. Wysokiej precyzji wymagają także tłumaczenia naukowe, zwłaszcza w naukach ścisłych, aby jak najdokładniej oddać myśl autora. Z kolei firmy współpracujące z zagranicznymi kontrahentami i prowadzące kampanie reklamowe w różnych krajach często zamawiają tłumaczenia marketingowe. Ważne, aby wybrać takie biuro tłumaczeń, które będzie nam mogło pomóc w różnych sytuacjach i zawsze terminowo. Więcej…

Kontrowersyje zastosowanie substancji psychotropowych

Psychotropowe substancje nie zawsze muszą być szkodliwe i złe. Okazało się, iż nadzorowane przyjmowanie niektórych z nich jest w stanie skłonić osoby leniwe do regularnych ćwiczeń fizycznych. Więcej…

W jaką rozrywkę warto zainwestować?

Lubisz spędzać czas kulturalnie? A może preferujesz aktywne rozrywki? Najważniejsze to robienie tego, co sprawia przyjemność. Jeżeli szukasz pomysłu na wolny dzień, weekend lub wczasy, masz przed sobą nieograniczone możliwości – zarówno wokoło, jak i w innych miejscowościach w kraju i poza jego granicami. Więcej…

Jak dbać o klimatyzację

Latem używamy jej prawie non stop. Zimą jakby o niej zapominamy, chodź nie powinniśmy, bo aby zachować pełną sprawność mechanizmu, powinniśmy uruchamiać ją także przy niskich temperaturach panujących na dworze. Oczywiście mowa o zbawiennej klimatyzacji, która da jeszcze większą przyjemność z jazdy i zachowa nasz portfel pełen, gdy zastosujemy się do kilku porad, jak o nią prawidłowo zadbać. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Dr Canavero i przeszczep głowy

Walerij Spirydonow, śmiertelnie chory mieszkaniec Rosji, pragnie zostać pierwszym pacjentem, który podda się operacji przeszczepu ciała. Rosjanin choruje na chorobę Werdniga-Hoffmanna, czyli rdzeniowy zanik mięśni. Jest to choroba śmiertelna, mógłby go uratowac jedynie cud. Więcej…

Dobór obuwia narciarskiego – na co zwrócić uwagę?

Dobór odpowiedniego obuwia narciarskiego jest niezwykle istotny, zwłaszcza w kontekście pierwszego kontaktu z deską narciarską. Złe wybory w tym obszarze mogą doprowadzić do zniechęcenia osób, stawiających pierwsze kroki na stoku narciarskim. O tym, że obuwie narciarskie jest nie mniej istotnym elementem narciarskiego wyposażenia niż narty, przypominamy w naszym artykule. Dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas jego doboru. Więcej…

Gdańskie zabytki: ratusz

Dla wielu miłośników podróży, Gdańsk staje się niezwykle interesującym celem wycieczki. Pobyt w Gdańsku to wyjątkowa szansa dla tych gości, którzy pragną nacieszyć się widokiem wspaniałych zabytków. Na brak fascynujących przykładów dawnej architektury nie można tu narzekać. Na jakie zabytki opłaca się zwrócić największą uwagę? Więcej…

Systemy sprzężenia drzwi w przebieralniach

W większości obiektów sportowych i rekreacyjnych istnieje podział na szatnie damskie i męskie. Jednak w wielu z nich brakuje miejsca na intymność oraz komfortowe przebranie się. Profesjonalne obiekty użyteczności publicznej posiadają przebieralnie wyposażone w ścianki działowe lub kabiny wyposażone w system sprzężenia drzwi uniemożliwiający wejście do środka, które zapewniają pełen komfort osobom odwiedzającym np. basen, pływalnię czy siłownię. Więcej…

Dieta FODMAP, czyli rewolucja w profilaktyce

Zespół jelita drażliwego to ostatnio coraz częściej napotykane schorzenie wśród społeczeństwa. Istnieje prawdopodobieństwo, że już co trzecia osoba może mieć z nim problemy. Przelewanie w żołądku, obciążenie i nawracające bóle wymieniane są za każdym razem. Te objawy może nie powodują zagrożenia życia czy zdrowia, ale są bardzo uciążliwe dla codziennego funkcjonowania i jest to powód, dla którego ludzie szukają ukojenia. Odpowiedzią na to może być właśnie rewolucja w profilaktyce IBS, czyli Dieta FODMAP. Więcej…