Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jak wystrój wnętrza wpływa na nasze usposobienie?

W architekturze wnętrz niezwykle drobiazgowo dba się o stylistykę i ergonomiczność urządzanych powierzchni. Nie od dziś jednak wiadomo, że przestrzeń, która nas otacza ma bardzo kolosalny znaczenie na nasze samopoczucie i usposobienie. Dlatego obecne, nowoczesne nurty architektoniczne mocno inspirują się psychologią, behawiorystką, czy socjologią. Powstające więc obecnie projekty dbają nie jedynie o piękno i wygodę domu, ale również o dobre nastrój jego mieszkańców. Ale zanim pobiegniesz do najdroższego architekta w mieście, dowiedz się, w jaki sposób wystrój wnętrza oddziałuje na nasz usposobienie i co sam zdołasz zmienić. Więcej…

Jakie akcesoria spakować pod namiot?

Przyjemna pogoda zwykle skłania nas do wycieczek i spędzania czasu pod chmurką. W ostatnim czasie ten typ spędzania urlopu stał się niezwykle lubiany. Bezspornie dla każdego biwak jest atrakcyjną przygodą. To nie tylko wypoczynek, lecz zwłaszcza kontakt z przyrodą. Zanim jednakże wyjedziesz w drogę, zapoznaj się z naszym poradnikiem - podpowiadamy, jakie rzeczy przygotować pod namiotWczasy pod chmurką to fantastyczna alternatywa dla zwykłego pobytu w hotelu. Pozostajesz w bezpośredniej bliskości z przyrodą, w oddali od miasta. Możesz obozować w lesie, na polanie albo w pobliżu rzeki. To świetny sposób na wypoczynek, bez pośpiechu i stresu. Nie zapominaj jednak, że pobyt pod gołym niebem wymaga odpowiedniego przygotowania. Musisz przemyśleć miejsce do spania, przewidzieć organizację kuchni polowej i przemyśleć sprawę warunków sanitarnych. W jaki sposób się za to zabrać? Więcej…

Co to jest teleinformatyka?

Teleinformatyka jest prężnie rozwijającą się dziedziną techniki oraz nauki, która wiąże osiągnięcia informatyki i dokonania w zakresie telekomunikacji. Ta dziedzina, która jest podstawą dla sektora IT, stanowi obecnie jeden z kluczowych czynników zarówno gospodarczego jak i społecznego rozwoju każdego kraju. Zgodnie z współczesnymi wymaganiami, coraz więcej firm dostarcza rozwiązań technologicznych z zakresu teleinformatyki. Więcej…

Na szkolenie nigdy nie jest za późno

Dlaczego tak wiele firm upada w przeciągu pierwszych 2 lat działalności? Czy ludzie otwierający własny biznes, z góry zakładają jego klęskę? Nim zdecydujesz się na własną firmę, powinieneś przejść kilka szkoleń, które przygotują Cię na wiele niespodzianek. Wiedza to klucz do sukcesu, a nic nie pozwala zdobyć takiej ilości przydatnej wiedzy jak odpowiednie szkolenie. Więcej…

Wyjątkowa żaba

Obecnie, gdy naukowcy mają możliwość klonowania zwierząt, nie powinny ich dziwić sposoby, w jakie zwierzęta się rozmnażają. A tymczasem... Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Studencka przeprowadzka – co zrobić z rzeczami, których nie mamy gdzie zabrać?

Często studenci są zmuszeni do nagłej zmiany mieszkania w trakcie studiów. To zupełnie normalna rzecz, gdy lokum jest wynajmowane i nie można dojść do porozumienia z właścicielem, który na przykład z dnia na dzień podniósł czynsz lub uchyla się od dokonania niezbędnych napraw. Przeprowadzka może więc przyjść w najmniej oczekiwanym momencie. Pojawia się wtedy problem z przechowaniem zgromadzonego dobytku. Jak wybrnąć z takiej sytuacji? Więcej…

Kontrowersyje zastosowanie substancji psychotropowych

Psychotropowe substancje nie zawsze muszą być szkodliwe i złe. Okazało się, iż nadzorowane przyjmowanie niektórych z nich jest w stanie skłonić osoby leniwe do regularnych ćwiczeń fizycznych. Więcej…

Serwis spawarek – najczęstsze awarie urządzeń spawalniczych

Spawarka to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia wielu serwisów, warsztatów i zakładów przemysłowych. Od jej prawidłowego działania zależy możliwość wykonywania wielu istotnych prac, dlatego usterkom trzeba zapobiegać za wszelką cenę. Dowiedz się, co jest najczęstszą przyczyną awarii tych urządzeń i co zrobić, aby uniknąć konieczności częstego oddawania spawarki do serwisu. Więcej…

Jak nie przytyć zimą i jesienią?

Sporo osób frapuje się jak nie utyć jesienną i zimową porą. Mimo pozorom jest to prostsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Niesprzyjająca aura na dworze sprawia, że limitujemy swoją aktywność fizyczną, a to kolosalny błąd. Nie zważając na niesprzyjającą pogodę nie rezygnujmy z ćwiczeń. Wspomogą one w pozbywaniu się zbędnych kalorii, lecz nie tylko. W czasie ćwiczeń w naszym mózgu rodzą się endorfiny, nazywane hormonami szczęścia. Więcej…

Budowa i metody zastosowania podziemnych systemów zagospodarowania wody deszczowej

Woda jest nam niezbędna w codziennym życiu – nie tylko do picia i przygotowania posiłków, ale również do sprzątania, spłukiwania toalety czy higieny osobistej. Wzrastające koszty procesów oczyszczania i uzdatniania wody sprawiają, że nawet przy minimalizowaniu zużycia wody wodociągowej, nasze wydatki na nią niekoniecznie spadną do optymalnego poziomu. Metodą poczynienia konkretnych oszczędności w tej materii jest zastosowanie systemów zagospodarowania wody deszczowej. Jak działa taka instalacja i z czego jest zbudowana? Więcej…