Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jak nauczyć się chemii od podstaw?

Chemia to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych przedmiotów, z którymi przychodzi się zmierzyć uczniom. Która z nauk bowiem, zajmuje się budową, właściwościami substancji, ich jakościowymi i ilościowymi przemianami, warunkami, w których te przemiany zachodzą i zjawiskami, które im towarzyszą? Ogrom wiedzy, jaką trzeba okiełznać podczas lekcji jest olbrzymi, dlatego niektórzy w chemii nie widzą nic pociągającego, a jeszcze inni z trudnością przyswajają zadawane tematy. Jak okiełznać chemię od podstaw? Więcej…

Rowerowe odkrywanie Polski: Niezwykłe trasy dla pasjonatów podróży

Wycieczki na dwócz kółkach są nie zaledwie wybitnym pomysłem na energiczny relaks, lecz też wspaniałą możnością do dostrzegania atrakcyjnych krajobrazów i napawania się urodą otaczającej nas natury. Jeżeli wypatrujesz idealnego regionu na rowerowe przygody, to malownicze polskie krajobrazy to fenomenalny wybór. W tym artykule ukażemy najpiękniejsze ścieżki rowerowe , które umożliwią przecudowne przeżycia dla każdego pasjonata wypraw na rowerze. Więcej…

Trzy zagadnienia, które musisz znać w języku angielskim!

Artykuł sponsorowany Istnieją rzeczy, które zawsze warto wiedzieć w danym języku, aby móc komunikować się na zadowalającym poziomie. Nie inaczej jest w przypadku angielskiego. Sprawdź, o jakich zagadnieniach mowa! Więcej…

Dezynfekcja wody promieniowaniem UV. Prawda czy mit?

Skażenie bakteriologiczne wody pitnej to poważny problem, który dotyka nie tylko krajów rozwijających się – również w naszych sieciach wodnych mogą rozwijać się bakterie takie e.coli czy legionella, zagrażające naszemu zdrowiu. Jak sobie radzić sobie z tym zagrożeniem. W ostatnim czasie popularnym rozwiązaniem jest dezynfekcja przy użyciu promieniowania ultrafioletowego. Jak działa ta metoda i czy naprawdę jest skuteczna? Więcej…

Na czym polega postarzanie drewna sosnowego?

Wiele osób ceni drewniane meble czy podłogi ze względu na nietuzinkowy kolor. Czasami jednak, aby nadać drewnu odpowiednią barwę, należy poddać je procesowi postarzania. Zabiegu tego można dokonać samodzielnie, a jeśli wykonamy go w sposób prawidłowy będziemy mogli cieszyć się z niezwykłych drewnianych ozdobników, które dodadzą naszemu domowi klasy i uroku. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Borówka amerykańska uprawa i pielęgnacja

Borówkę amerykańską coraz częściej zauważyć można w naszych ogrodach przydomowych. Nic w tym dziwnego - jej owoce są smaczne, zdrowe, dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy jednak wiedzieć, że nie wszędzie borówka amerykańska będzie dobrze rosnąć. Więcej…

Przeprowadzki, transport mienia

Z pewnością wielu z nas, choć jeden raz w ciągu swojego życia było zmuszonych do przeprowadzki. I to zarówno przeprowadzki z mieszkania, czy domu do nowego lokum, czy też przeprowadzki na przykład w firmie, bo jak wiadomo, firma też może zmienić lokalizację, a wtedy konieczne jest przetransportowanie całego mienia. Więcej…

Myszy a alzheimer

Naukowcy z Uniwersytetu Leeds poprzez genetyczne manipulacje wyciszyli jeden gen u myszy, co pozwoliło im na wyhodowanie nadzwyczajnie inteligentnych zwierząt. Więcej…

Oczyszczalnie dwukomorowe - co to takiego?

Każdy, kto stanął przed wyborem rodzaju instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków, musi wziąć pod uwagę między innymi: liczbę mieszkańców, ilość ścieków, charakter obiektu, wielkość działki oraz rodzaj gruntu. Na terenach, gdzie przeważa rozproszona zabudowa i budowa długich sieci kanalizacyjnych jest zbyt kosztowna, przydomowe oczyszczalnie ścieków są doskonałym rozwiązaniem. Wprawdzie budowa tego typu instalacji nie należy do tanich, ale jej eksploatacja na pewno jest tańsza niż koszty wywozu ścieków z szamba. Czas zwrotu kosztów budowy dobrej przydomowej oczyszczalni wynosi maksymalnie 5 lat, w zależności od rodzaju zastosowanej technologii. Więcej…

Kto zepsuł internet?

Choć wydaje się nieprawdopodobne, by światowa sieć przestała działać, zaledwie kilka dni temu miał miejsce naprawdę poważny kryzys. Niewiele brakowało, aby mnóstwo najbardziej popularnych stron internetowych po prostu przestało działać. Powodem tego zamieszania była z pozoru mało znacząca decyzja amerykańskiego dewelopera Azer Koçulu, który zaplanował usunąć jeden ze stworzonych przez siebie modułów JavaScript, jaki składa się z 11 linijek kodu. Więcej…