Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Kiedy warto iść na studia podyplomowe?

Odpowiedź na pytanie postawione w tytule nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy bowiem od tego, czego oczekujesz od takiej inwestycji w dodatkową naukę. Niezależnie więc czy dopiero skończyłeś studia licencjackie, czy już dawno pracujesz w zawodzie i chcesz jedynie poszerzyć horyzonty lub zawęzić i wyspecjalizować swoją wiedzę, studia podyplomowe niewątpliwie są doskonałą opcją, która zaprocentuje w przyszłości. W materiale przedstawiamy dwie ścieżki, którymi możesz się kierować, gdy myślisz o tym, kiedy iść na podyplomówkę. Więcej…

Produkty stworzone z recyklingu

Praktycznie każdy z nas korzysta z przedmiotów wykonanych z tworzyw sztucznych. Nie ma domu, w którym nie znalazłaby się butelka od wody mineralnej, doniczka, czy kontenerek wykonany z tworzywa sztucznego. Więcej…

Rekiny

Rekiny należą do gromady ryb chrzęstnoszkieletowych, która obejmuje ok 1100 gatunków. Do ryb chrzęstnoszkieletowych obok rekinów zalicza się płaszczki i chimery. Najmnieszjym z rekinów jest rekin karłowaty z ciałem o długości 25 cm. Więcej…

Czego dowiedzą się o nas przyszłe pokolenia? Trwa akcja „Wiadomości do przyszłości”, której celem jest zakopanie kapsuły czasu, przygotowana przez Papiery POL.

Mimo, że żyli dziesiątki, setki a nawet tysiące lat temu, wszyscy słyszeliśmy o poetach takich jak: Homer, Dante Alighieri, Szekspir, Jan Kochanowski. Każdy z nich w jakiś sposób zapisał się w historii i wszyscy oni mieli wpływ na kształtowanie jej. Ich spuścizna jest podwaliną naszej cywilizacji. To co stworzyli stanowi dla nas ważną informację, o tym jak wyglądało życie w poprzednich epokach. Dzięki nim wiemy kim byli ówcześni ludzi, jak wyglądało ich życie, w co wierzyli, czego się bali, co sprawiało im radość. Czy trzeba jednak być wielkim poetą bądź pisarzem, żeby zostawić po sobie tekst, który dla przyszłych pokoleń będzie interesującym świadectwem naszych czasów. Więcej…

LTE i co dalej?

Co po LTE?Tak na dobrą sprawę technologia 4G jeszcze nie zdążyła całkowicie zdominować, a już słychać o technologii 5G. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Popularność sklepów internetowych

Realizuje się z dnia na dzień coraz więcej transakcji on-line. Wiele sklepów stacjonarnych decyduje się na założenie witryny www, ponieważ zdoła tą metodą dostać się do znacznie szerszej grupy nabywców. Natomiast my klienci będziemy mogli zamawiać zakupy szybciej oraz bez wychodzenia z swojego miejsca zamieszkania. Jest natomiast grupa towarów, które cały czas wolimy nabywać w sposób tradycyjny. Jedną z tych grup są ubrania. Jednakże czy nabycie ubrań online nie jest o wiele opłacalne? Więcej…

Jak powstaje etykieta samoprzylepna?

Etykieta jest wyrobem foliowym lub papierowym, czasem jest to również bezpośredni nadruk na produkcie. Służy do identyfikacji towaru, określenia jego zawartości lub też do działań marketingowych (ma przyciągnąć uwagę konsumentów). Etykiety mogą różnić się między sobą kolorem, kształtem, materiałem i techniką wykonania. Więcej…

Serwis spawarek – najczęstsze awarie urządzeń spawalniczych

Spawarka to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia wielu serwisów, warsztatów i zakładów przemysłowych. Od jej prawidłowego działania zależy możliwość wykonywania wielu istotnych prac, dlatego usterkom trzeba zapobiegać za wszelką cenę. Dowiedz się, co jest najczęstszą przyczyną awarii tych urządzeń i co zrobić, aby uniknąć konieczności częstego oddawania spawarki do serwisu. Więcej…

Szwecja dla ciekawych: Gamla Uppsala

Wycieczki na teren państw skandynawskich od paru lat są bardzo entuzjastycznie wybieranym rozwiązaniem. Z jakich względów tak się dzieje? Wytłumaczenie jest łatwe - Skandynawia to osobliwe atrakcje, niespotykany świat natury oraz imponująca kolekcja ciekawych budowli. Więcej…

Szkoły wyższe - którą wybrać?

Otrzymując świadectwo ukończenia szkoły średniej, otrzymujemy dokument uprawniający nas do podjęcia studiów. Dalszą naukę możemy kontynuować na jednej z setek szkół wyższych działających na terenie Polski. Więcej…