Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

„Marsjanin" – premiera głośnej powieści już 19 listopada

Mark jest jednym z pierwszych ludzi na Marsie. Jedynym, który został tam porzucony. I prawdopodobnie pierwszym, który tam umrze. Walka o przetrwanie na obcej i wrogiej planecie oraz dojmująca samotność – to czeka pierwszego w historii kosmicznego rozbitka. Premiera głośnego „Marsjanina" już 19 listopada; w 2015 roku na ekrany kin wejdzie film na jego podstawie w reżyserii Ridleya Scotta. Więcej…

Do czego służą zbiorniki z powłoką TWS?

W zbiornikach magazynowych z powłoką TWS można przechowywać ciecze chemicznie agresywne, środki spożywcze, takie jak: wino, piwo, ocet, woda pitna, przetwory zbożowe i mięsne oraz półprodukty owocowo-warzywne, a także ścieki oraz produkty naftowe. Dzięki swoim właściwościom mają szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Więcej…

Złoty nawóz - darmowy sposób na nawożenie ogrodu.

Kompost to idealne rozwiązanie dla każdego ogrodnika, zarówno dla profesjonalisty, jak i dla amatora. Dzięki niemu w darmowy sposób możemy wzbogacić ziemię w naszym ogrodzie. Tutaj dowiecie się jak to zrobić. Więcej…

Wielki problem elektrośmieci

Rozwój cywilizacyjny generuje coraz to nowsze problemy. Jednym z nich jest składowanie i odbieranie tzw. elektrośmieci, a więc odpadów pochodzenia elektrycznego. W jaki sposób zatem pozbyć się zepsutej lodówki, bądź od dawna nieużywanego komputera?Problemów generowanych przez zepsuty lub nieużywany sprzęt elektroniczny przybywa z każdym rokiem. Więcej…

Poznaj Preply - zacznij naukę online & offline.

Nie ma uniwersalnych metod na naukę. Jest dowiedzione, ze najlepszą formą nauki jest ta która będzie jak najbardziej dostosowaną do indywidualnych cech ucznia. Przez wile lat starano się stworzyć rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich. Nie zawsze łączyło się to z dobrymi rezultatami w nauce. Dopiero platforma Preply stworzyła zupełnie nowe rozwiązania jakich nie zastosował nikt przedtem. Można śmiało powiedzieć, że jest to wielki przełom jeśli chodzi o edukacje online. Portal proponuje swoim użytkownikom pośrednictwo w korepetycjach za pomocą komunikatora Skype. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Drogi z plastiku?

Ciekawe rozwiązanie zaproponowała ostatnio firma z Holandii. Chodzi o budowę dróg z plastiku, nadających się do recyclingu. Drogi wykonane z plastiku mają być lepsze od tradycyjnych, asfaltowych pod każdym względem. Więcej…

Jak kontrolować czystość wody?

Do kontroli czystości i jakości wody wykorzystuje się różnego rodzaju sprzęty i mierniki. To na przykład sondy pomiarowe, fotometry do analizowania składu fizyko-chemicznego wody, a nawet całe układy kontrolno-pomiarowe i testomaty. W naszym artykule przyjrzymy się kilku rozwiązaniom i sprawdzimy, jakie parametry wody jesteśmy w stanie sprawdzić dzięki nim. Czystość wody jest bardzo istotna nie tylko w przypadku linii produkcyjnych dla żywności, napojów, kosmetyków, czy medykamentów. Przemysł wykorzystuje wodę na wiele różnych sposobów w układach wytwarzania pary, ciepła, w procesach chłodzenia, czyszczenia, czy mycia, a wszędzie tam zależy nam na zapobieganiu powstawania osadów, kamienia, korozji oraz mikroorganizmów, stąd tak istotna jest kontrola czystości wody. Więcej…

5 października 2017 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

Seminarium "ZARZĄDZANIE SZKOLNĄ INFRASTRUKTURĄ TELEINFORMATYCZNĄ. STANDARDY CYBERBEZPIECZEŃSTWA OBOWIĄZUJĄCE OD 2017 R." Warszawa, 5 października 2017 r. Więcej…

A Ty? Wiesz, czym oddychasz?

Smog to jeden z największych problemów ekologicznych i zdrowotnych w Polsce. Aż 33 z 50 miast w Unii Europejskiej o największym stężeniu zanieczyszczeń powietrza to polskie miasta. Dlatego Aviva przygotowała kampanię społeczno-edukacyjną „Wiem, czym oddycham”. Inicjatywa startuje 14 listopada – w Dniu Czystego Powietrza. Ma zwiększyć świadomość, jaki wpływ na zdrowie ma zanieczyszczone powietrze i jak mu przeciwdziałać. Więcej…

Dbanie o czystość w placówkach medycznych

W przypadku placówek medycznych utrzymanie czystość i higieny na właściwym poziomie wymaga zastosowania szczególnych procedur, sprzętów oraz środków. Takie postępowanie jest konieczne w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych ustrojów. Szpital musi bowiem zapewniać bezpieczeństwo i zdrowie wszystkim swoim pacjentom i pracownikom. A jak to wygląda w praktyce? Więcej…