Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

W jaki sposób pielęgnować drzwi?

Pielęgnacja drzwi nie jest nadmiernie skomplikowana. Warto jednak poznać kilka zasad, które pomogą nam odpowiednio zadbać o drzwi, aby służyły nam jak najdłużej i były wizytówką naszego domu lub mieszkania. W niniejszym artykule przyjrzymy się w szczególności drzwiom aluminiowym i tym wykonanym z PCV. Jak o nie dbać, aby zachowały estetyczny wygląd? Więcej…

Rodzaje koszy ulicznych z przeznaczeniem do zastosowania miejskiego

Dbanie o środowisko to ważny obowiązek każdego mieszkańca planety. Choć brzmi wyniośle, to wcale nie jest to trudne zadanie. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych i w zasadzie intuicyjnych regułach, wśród których prym wiedzie segregacja śmieci. Na czym polega segregacja odpadów i jakie rodzaje koszy mają zastosowanie w przestrzeni publicznej? Sprawdź! Więcej…

Dedykowane rozwiązania informatyczne dla firmy - czy warto?

Każdy właściciel firmy staje kiedyś przed pytaniem, jakie zaplecze IT powinien zastosować. Czy ogólnodostępne oprogramowania i aplikacje spełnią wymagania jego przedsiębiorstwa czy może lepiej zainwestować w opracowanie narzędzi dedykowanych? Podjęcie tego typu decyzji nie jest sprawą łatwą należy, bowiem rozważyć czy nakład finansowy związany ze zleceniem stworzenia oprogramowania i aplikacji szytych na miarę przyniesie należyty zwrot z inwestycji. Więcej…

Jak kontrolować czystość wody?

Do kontroli czystości i jakości wody wykorzystuje się różnego rodzaju sprzęty i mierniki. To na przykład sondy pomiarowe, fotometry do analizowania składu fizyko-chemicznego wody, a nawet całe układy kontrolno-pomiarowe i testomaty. W naszym artykule przyjrzymy się kilku rozwiązaniom i sprawdzimy, jakie parametry wody jesteśmy w stanie sprawdzić dzięki nim. Czystość wody jest bardzo istotna nie tylko w przypadku linii produkcyjnych dla żywności, napojów, kosmetyków, czy medykamentów. Przemysł wykorzystuje wodę na wiele różnych sposobów w układach wytwarzania pary, ciepła, w procesach chłodzenia, czyszczenia, czy mycia, a wszędzie tam zależy nam na zapobieganiu powstawania osadów, kamienia, korozji oraz mikroorganizmów, stąd tak istotna jest kontrola czystości wody. Więcej…

Nagrywanie z ukrycia? Jak to zrobić?

Życie zaskakuje nas różnymi sytuacjami. W przypadku, gdy mamy podejrzenia, że naszym najbliższym może coś grozić, ktoś próbuje przywłaszczyć nie swoje mienie, lub po prostu szukamy dowodów w innej sprawie, skorzystajmy z ukrytej kamery. Dzięki różnym kształtom i doskonałemu kamuflażowi będzie kompletnie niewidoczna dla osób postronnych, a my zyskamy potwierdzenie, czy nasze obawy były słuszne. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Energooszczędna kuchnia

Producenci sprzętu kuchennego oferują urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić na energii. Wybierając AGD warto pamiętać o tym, aby sprawdzać klasę energetyczną i myśleć o oszczędzaniu w perspektywie długofalowej: warto wydać jednorazowo więcej na sprzęt, który będzie tani w eksploatacji. Więcej…

Ciekawe wakacje w domu

Okres wakacji to jeden z najbardziej oczekiwanych etapów w ciągu całego roku. Jest tak ze względu na okazję wyjechania na zasłużony relaks. Ale nie zawsze jest takowa szansa. Wtedy powinno się pomyśleć jak spędzić wolny czas, by mieć poczucie, że zrobiło się to prawidłowo. Więcej…

Walka z pleśnią

Fakt, że pleśń jest szkodliwa dla ludzi i zwierząt, jest powszechnie znany. Niestety społeczeństwo często bagatelizuje problem jej powstawania i nie traktuje go poważnie. Lekceważenie pleśni jest błędem, którego skutkiem mogą być poważne choroby. Jeżeli powstanie, trzeba z nią walczyć, ale powinniśmy zadbać o to żeby w ogóle nie znalazła się na ścianach naszego domu. Więcej…

Dobór obuwia narciarskiego – na co zwrócić uwagę?

Dobór odpowiedniego obuwia narciarskiego jest niezwykle istotny, zwłaszcza w kontekście pierwszego kontaktu z deską narciarską. Złe wybory w tym obszarze mogą doprowadzić do zniechęcenia osób, stawiających pierwsze kroki na stoku narciarskim. O tym, że obuwie narciarskie jest nie mniej istotnym elementem narciarskiego wyposażenia niż narty, przypominamy w naszym artykule. Dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas jego doboru. Więcej…

Drogi z plastiku?

Ciekawe rozwiązanie zaproponowała ostatnio firma z Holandii. Chodzi o budowę dróg z plastiku, nadających się do recyclingu. Drogi wykonane z plastiku mają być lepsze od tradycyjnych, asfaltowych pod każdym względem. Więcej…