Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Kierunki techniczne

W obecnych czasach kryzysu ekonomicznego panuje duże bezrobocie. Szacuje się, że ponad 20 % młodych Polaków pozostaje bez pracy. Dużo młodzieży wybiera uczelnie humanistyczne. Więcej…

Witamina c do walki z zaćmą

Według testów przeprowadzonych przez uczonych z Kings Collage London warzywa i owoce bogate w witaminę C cyklicznie konsumowane mogą mieć znaczenie na zapobieganie zaćmie. Efekty tych badań opublikowane zostały w piśmie "Ophthalmology". Więcej…

Papier do pakowania - warto pakować elegancko

Elegancki oraz charakteryzujący się wyjątkowością i urokiem papier do pakowania to tradycyjny i oryginalny sposób okazania szacunku obdarowywanej osobie. Czy to prezent czy też paczka, ozdobny papier idealnie urozmaici podarunek dzięki swoim kreatywnym wzorom oraz przeróżnym, niestandardowym fakturom. Więcej…

Jak rozbudzić w dziecku ukryte zdolności

Dzieci, szczególnie te najmłodsze, są ciekawe świata, chcą wiedzieć wszystko i o wszystko pytają. Już od ledwo mówiący brzdąc wykazuje konkretne zainteresowania, warto więc bacznie obserwować swoje dziecko, by odkryć jego naturalne predyspozycje i zdolności jak najwcześniej. Będzie to szczególnie istotne podczas wybierania w przyszłości szkoły, kierunku studiów czy zawodu. Więcej…

Jak przygotować dom do sprzedaży, by uzyskać najlepszą cenę?

Współcześnie właściciele domów nie zawsze mają do swoich posiadłości tak sentymentalny stosunek, jaki cechował niegdyś poprzednie pokolenia. Budowa nowoczesnego domu słusznie traktowana jest jako potencjalnie korzystna inwestycja, a częste przeprowadzki nie są niczym nadzwyczajnym. Jednak by energia włożona w budowę mogła zwrócić się przy sprzedaży w postaci zadowalającej kwoty na koncie, ofertę będzie trzeba uczynić przystępną i atrakcyjną. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Kiedy zacząć czytać dziecku książki?

Mając na uwadze wielką wartość czytania i komunikowania się z dzieckiem, zastanówmy się, co czytać dziecku i od kiedy najlepiej zacząć to robić. Więcej…

Niezwykłe zastosowania druku 3D w medycynie

Zastosowanie druku 3D w medycynie nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia protez kończyn czy odbudowy elementów kości. Obecnie, dzięki tej niezwykłej technologii powstają również naczynia krwionośne, a nawet całe narządy, takie jak serce, nerki czy wątroba. Choć na razie służą głównie jako modele do testów, już w nieodległej przyszłości marzenia futurystów o fabrykach ludzkich części zamiennych mogą stać się rzeczywistością. Poznaj najbardziej niezwykłe zastosowania druku przestrzennego, które już dziś ratują ludzkie zdrowie, a nawet życie. Więcej…

Umiejętności językowe a rynek pracy

Znajomość języka angielskiego to obecnie jedna z najpopularniejszych pozycji na liście wymogów, które musi spełnić kandydat do pracy. Niezależnie od branży i zawodu, angielski staje się na prawdę podstawowym wymogiem. Więcej…

Jakie są rodzaje klimatyzatorów

Nastąpiły nowe czasy. Ciężko by sobie wyobrazić nowoczesne budownictwo bez innowacyjnych rozwiązań. Zaledwie kilkadziesiąt lat temu gorąco utrudniał życie ludziom pracującym zarówno w biurach jak i mieszkańców przede wszystkim poddaszy, gdzie temperatury potrafią być nieludzkie. Więcej…

Kangury sa leworęczne

Kangury podobnie jak ludzie, preferują posługiwać się jedną kończyną przednią. Rożnica jest taka, że większość tych torbaczy jest leworęczna. Naukowcy zapewniają, iż pierwszy raz udało im się odkryć preferencję do korzystania z jednej kończyny, u zwierząt innych niż ssaki naczelne. Więcej…