Kompost jest łatwo dostępnym i odpowiednim dla wszystkich roślin nawozem. Zwiększa zawartość próchnicy i poprawia strukturę gleb. Kompost na pryzmie powinien być umiejscowiony w półcieniu, gdzie będzie chroniony przed wiatrem i słońcem.
Kompostowanie – czym jest i jaki ma wpływ na środowisko?
Aby oczyścić polską ziemię z hałd zalegających odpadów, powinniśmy zacząć minimalizować ich liczbę i nauczyć się je przetwarzać. Kompostowanie jest jednym z najtańszych sposobów na pozbycie się śmieci. Polega na mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych. Do tego procesu przyczyniają się szczególnie dżdżownice, pleśnie, bakterie oraz termofilne promieniowce. Przetworzony biomateriał służy jako cenny nawóz, który użyźnia glebę. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju roślin. Nie grozi przenawożeniem i nie uszkadza młodych roślin. Nie ma szkodliwego działania na ludzi ani na zwierzęta. Kompost zwraca warstwom ziemi materię organiczną i bezcenne dla roślin składniki. Zapobiega ubytkowi próchnicy i poprawia stosunki wodno-powietrzne w glebie. Polepsza strukturę ziemi, co wpływa na zwyżkę plonów. Wykorzystywanie kompostu jest praktyką, która wpisuje się w standardy Dobrej Praktyki Rolniczej. Takimi czynnościami zajmuje się m.in. Ziemia Polska - kompostownia o takiej nazwie funkcjonuje już w kilku miejscach naszego kraju, a proces wytwarzania nawozu jest w niej całkowicie ekologiczny.
Parametry pryzmy i miejsce na kompostownik
Optymalne wymiary pryzmy to 1,5-2 m – szerokość u podstawy, co najmniej 1,5 m długości i wysokość 1-1,5 m. Pryzma powinna być umiejscowiona bezpośrednio na ziemi w miejscu zacienionym, gdzie jest ochrona przed słońcem i wiatrem. Najlepiej, aby była otoczona wysokimi trawami lub żywopłotem. Takie miejsce korzystnie wpłynie na proces rozkładu materiału kompostowego. Pryzmę można zakładać pomiędzy wiosną a jesienią, gdy tylko dopisują dodatnie temperatury. Temperatura powietrza poniżej 10ºC spowalnia procesy humifikacji, a niskie, zerowe temperatury przyczyniają się do ich zahamowania. W okresie upałów pryzmę należy polać wodą. W przesuszonym kompoście masa organiczna zbutwieje i nie zachowa cennych właściwości. Proces dojrzewania kompostu trwa ok. 18 miesięcy. Im lepsze warunki rozkładu zostały zapewnione, tym szybciej biomateriał zostanie przetworzony. Dojrzały kompost powinien być jednolity. Cechuje go ciemna barwa i zapach przypominający woń leśnej ściółki.
Warstwy wsadu kompostowego w pryzmie
Pierwsza warstwa to ok. 15-20 cm warstwy drenażowej. Na spodzie pryzmy mogą znaleźć się kawałki gałęzi, trzcina lub łodygi kwiatów słonecznika. Druga warstwa to 10-20 cm torfu, ziemi ogrodowej, kompostu z zeszłego roku lub słomy. Te składniki zapobiegną wypłukiwaniu cennych składników z wyższych warstw pryzmy. Ostatnią warstwę przydomowego kompostu tworzą rozdrobnione odpady, np.: obierki warzyw i owoców, fusy, skorupki jaj, opadłe owoce oraz liście i skoszona trawa. Należy układać je, przekładając co jakiś czas ziemią z ogrodu lub torfem.
Napowietrzenie pryzmy – przerabianie i rurki doprowadzające tlen
Prawidłowy rozkład biomateriału zapewniony jest dzięki dostępowi tlenu. Bez tlenu składniki zaczynają gnić i nieprzyjemnie pachnieć. Można temu zapobiec przerabiając pryzmę co najmniej raz na pół roku – przerzucając warstwy wierzchnie pod spód. Aby zredukować częstotliwość przerabiania kompostu, można wbić w pryzmę kilka niewielkich rurek, które doprowadzą tlen do kompostu.