Według testów przeprowadzonych przez uczonych z Kings Collage London warzywa i owoce bogate w witaminę C cyklicznie konsumowane mogą mieć znaczenie na zapobieganie zaćmie. Efekty tych badań opublikowane zostały w piśmie "Ophthalmology".
Testy trwały więcej niż dziesięć lat. Badania zrealizowane zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku pomiędzy 60 a 70 lat. Badacze monitorowali zmiany które zachodziły w ich soczewkach, w tym samym czasie sprawdzając poprzez kwestionariusze ilość zażywanej witaminy C. W finalnej fazie realizowanych badań naukowcy wykazali, iż u tych pań, które spożywały w sporej ilości dania bogate w witaminę C progresja zaćmy była o 33% mniejsza aniżeli u pań spożywających mniejsze ilości witaminy C. Określono także, iż czynniki genetyczne są odpowiedzialne wyłącznie za 1/3 zmian które następują na soczewce, znacząco większy wpływ na progresję zaćmy mają natomiast faktory środowiskowe.
Badacze objaśniają efekty swych badań tym, iż przednia komora oka wypełniona jest cieczą zawierającą witaminę C zabezpieczając soczewkę przed matowieniem oraz oksydowaniem. Regularne spożywanie produktów które zawierają znaczne ilości witaminy C może podwyższyć jej poziom w tej cieczy. Wedle autora badań prof. Chrisa Hammonda jedyne co trzeba zrobić to zmienić sposób odżywiania na taki, w jakim spożywa się mnóstwo warzyw oraz owoców, żeby zmniejszyć zagrożenie zachorowania na zaćmę. Naturalnego procesu starzenia nie można uniknąć, ale prowadzenie zdrowej diety oraz zmiana stylu życia mogą zmniejszyć ryzyko operacji zaćmy albowiem na rozwój tej choroby ma dodatkowo wpływ palenie papierosów i cukrzyca.
Z kolei Kate Yonova-Doing będąca współautorką testów dopowiada, iż witaminę C musimy uzupełniać z pożywienia ponieważ organizm ludzki jej nie wytwarza. Zaznacza jednakże, iż nie zanotowano dużego obniżenia progresji katarakty u osób przyjmujących pastylki z witaminą C dlatego duże znaczenie ma zdrowa dieta.