Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Druk na tkaninach - w jaki sposób przebiega?

Ze względu na rosnące zapotrzebowanie, zarówno prywatnych klientów jak i dużych firm, w ostatnich latach nastąpił dynamiczny rozwój metod drukowania tekstyliów. Pojawił się m.in. haft komputerowy, DTG, Flex czy Termonadruk - wszystkie te metody zapewniają szybkie i precyzyjne odwzorowanie szablonu na tkaninach. Więcej…

Nawożenie pszenicy jarej – najważniejsze informacje

Pszenica jara jest zbożem wymagającym i stosunkowo wrażliwym. Owszem, niestraszne jej przymrozki, tym niemniej słabo rozwinięty system korzeniowy oraz krótki okres akumulacji składników odżywczych z gleby sprawiają, że pszenica jara niezbyt dobrze znosi suszę lub niską dostępność składników odżywczych w glebie. Więcej…

Na szkolenie nigdy nie jest za późno

Dlaczego tak wiele firm upada w przeciągu pierwszych 2 lat działalności? Czy ludzie otwierający własny biznes, z góry zakładają jego klęskę? Nim zdecydujesz się na własną firmę, powinieneś przejść kilka szkoleń, które przygotują Cię na wiele niespodzianek. Wiedza to klucz do sukcesu, a nic nie pozwala zdobyć takiej ilości przydatnej wiedzy jak odpowiednie szkolenie. Więcej…

Po co powinno się regularnie czytać

Czytanie to nie tylko metoda na miłe spędzanie wolnego czasu, ale również pożywka dla naszego umysłu. Wszystkie badania dowodzą, że osoby, regularnie sięgające po książkę, są bardziej inteligentne, bardziej bystre i mają więcej empatii. Dlaczego jeszcze powinno się czytać? Więcej…

Dezynfekcja wody promieniowaniem UV. Prawda czy mit?

Skażenie bakteriologiczne wody pitnej to poważny problem, który dotyka nie tylko krajów rozwijających się – również w naszych sieciach wodnych mogą rozwijać się bakterie takie e.coli czy legionella, zagrażające naszemu zdrowiu. Jak sobie radzić sobie z tym zagrożeniem. W ostatnim czasie popularnym rozwiązaniem jest dezynfekcja przy użyciu promieniowania ultrafioletowego. Jak działa ta metoda i czy naprawdę jest skuteczna? Więcej…
 	 Z jakich etapów składa się produkcja cementu?

cementCement to jeden z podstawowych materiałów wiążących, który jest stosowany we wszystkich rodzajach budownictwa. Dzięki swoim szczególnym właściwościom jest obecny niemalże wszędzie. Domy, biurowce, mosty i ulice, tunele, lotniska oraz chodniki - to wszystko powstaje przy użyciu cementu. Z racji jego powszechności warto wiedzieć jak powstaje ten materiał, który w tak znaczący wpłynął światową architekturę.

cementW skład cementu wchodzi szereg surowców naturalnych, takich jak wapień, margiel czy glina. Surowce te pozyskuje się najczęściej w zakładowych kopaniach odkrywkowych. Sam cement to spoiwo hydrauliczne, które twardnieje po zarobieniu go z piaskiem i wodą. Używa się go do zapraw budowlanych i betonów. Pod względem chemicznym cement utworzony jest z pierwiastków które powszechnie występują w przyrodzie. Zalicza się do tego wapń, krzem, glin, żelazo oraz tlen. 

W procesie przygotowawczym jedną z najważniejszych operacji technologicznych jest odpowiednie dostrojenie zestawu surowcowego do pieca cementowego. - Przede wszystkim chodzi o utrzymanie stałego składu przygotowanego do wypału surowca. Jest to podstawa otrzymania produktu wysokiej jakości czyli klinkieru cementowego. Surowiec dostarczany z kopalni jest kruszony i wstępnie uśredniany. Składniki do przemiału na mąkę dozowane są w ściśle określonych proporcjach. Wydobycie surowca w kopalni rozpoczyna zatem cały proces produkcji cementu - mówią specjaliści z ekoprod.pl.

Sama produkcja cementu rozpoczyna się od pozyskania jego głównego surowca, a więc skały wapiennej, która wydobywana jest metodą odkrywkową. Następnie ów kamień transportuje się ciężarówkami bądź za pomocą taśmociągów wprost do łamaczy. Po analizie chemicznej rozdrobniony materiał zostaje przesłany do składu uśredniającego, gdzie przeprowadzany jest proces ujednolicania jego właściwości.

W ten sposób przygotowany kamień trafia do młyna kulkowego lub rolowo-misowego. Na tym etapie procesu produkcyjnego wzbogaca się go o piasek, popioły lotne oraz dodatki żelazonośne. Utworzona w ten sposób mączka surowcowa jest dostarczana do wymiennika, gdzie poddaje się ją rozgrzaniu za sprawą strumienia gazów wylotowych wydobywających się z pieca. W cyklonie mieszanka zostaje oddzielona od gazów, a po przejściu przez  kalcynator wprowadza się ją do pieca obrotowego. Urządzenie to odgrywa istotną rolę w produkcji cementu, warto więc i jemu poświęcić dwa słowa. Piec obrotowy ma kształt cylindra o długości ok. 60 metrów i średnicy ok. 5 metrów. Do jego wejścia podaje się pyły węglowe oraz surowce alternatywne, jak na przykład żużel wielkopiecowy, których spalanie wytwarza w komorze pieca temperaturę dochodzącą do ok. 2000°C. Mączka surowcowa przetrzymywana w takich warunkach przez około 20 minut, w wyniku zachodzących reakcji chemicznych, zaczyna nabierać właściwości klinkieru cementowego. Po ochłodzeniu, klinkier jest przechowywany w specjalnych silosach.

Aktem wieńczącym produkcję cementu jest przesłanie klinkieru z silosów do młynów rulowo-kulkowych. W tym procesie do urządzenia wprowadza się również dodatki w postaci gipsu, który jest idealnym regulatorem czasu wiązania. Ponadto dodaje się również kamień wapienny, popiół lotny oraz żużel. Fachowcy z ekoprod.pl zwracają uwagę, że od proporcji zależą docelowe właściwości produkowanego cementu, takie jak zwiększona wytrzymałość, urabialność czy odporność na agresję chemiczną. Gotowy produkt trafia do silosów, skąd transportowany jest do pakowni oraz terminali załadunku cementu luzem i w workach.

Polecamy także:

Jakie zmiany w egzaminach na prawo jazdy?

Co roku politycy straszą nas zmianami w uzyskaniu dokumentu, jakim jest prawo jazdy. Pomimo tego, że wymyślono i wprowadzono już wiele zmian, wprowadzane zostały nawet nowe testy na prawo jazdy, to nadal dokonuje się kolejnych udziwnień i modernizacji. Już od stycznia 2016 roku, osoby starające się o uzyskanie prawa jazdy, będą musiały zmierzyć się z nowymi wymaganiami. Więcej…

Ekologiczny jeans

Ekologiczna technologia produkowania jeansu w porównaniu do standardowej metody pozwala obniżyć zużycie wody o 90 procent, energii natomiast o 30 procent. Ocenia się, iż wyprodukowanie pojedynczej pary spodni jeansowych pochłania ponad 9 i pół metra sześciennego wody, prawie pół kilo związków chemicznych i wiele energii. Więcej…

Nawożenie pszenicy jarej – najważniejsze informacje

Pszenica jara jest zbożem wymagającym i stosunkowo wrażliwym. Owszem, niestraszne jej przymrozki, tym niemniej słabo rozwinięty system korzeniowy oraz krótki okres akumulacji składników odżywczych z gleby sprawiają, że pszenica jara niezbyt dobrze znosi suszę lub niską dostępność składników odżywczych w glebie. Więcej…

Pojedynek AI

Pojedynek sztucznych inteligencjiAlphaGo to AI - sztuczna inteligencja przygotowana przez specjalistów z Google i DeepMind. Wspólnie wykreowali oni system, łączący zwyczajowe metody sztucznej inteligencji, polegające na rozważaniu wszystkich realnych lokalizacji przy pomocy stworzonego drzewka zapytań, z techniką głębokiego uczenia maszynowego (deep learning). Więcej…

Prawo i normy: co umieścić na etykiecie produktu spożywczego?

Etykieta to ważny element każdego produktu. W przypadku branży spożywczej pełni ona szczególnie istotną rolę. Wymogi co do informacji umieszczonych na etykietach stanowią nie tylko przedmiot prawa polskiego, ale również tego stanowionego przez Unię Europejską. Co zatem należy umieścić na etykiecie produktów spożywczych? Więcej…