Naukowcy dowodzą, iż jedzenie pokrojone na mniejsze kawałki bardziej syci i nagradza niż jednorazowa porcja o tej samej zawartości kalorii, dotyczy to tak samo ludzi jak i zwierząt. Taką preferencję co do doboru postaci pożywienia badacze tłumaczą tym, że jedzenie podane w formie wielu małych kawałeczków wytwarza poczucie większej objętości jedzenia.
Badania przeprowadzone w 1989 roku udowodniły, iż szczury umieszczone w labiryncie o kształcie litery T, wolały wchodzić do ramienia, na końcu którego było wiele mniejszych kąsków, niż do tego, w którym znajdował się jeden kawałek pożywienia o tej samej wartości kalorycznej.
Obecnie badanie powtórzono i otrzymano takie same wyniki. Specjaliści wykonali również próby z ludźmi, zjadającymi cały obwarzanek albo przedzielony na czworo. W następnej kolejności zapraszano ich na duży posiłek i komunikowano im, iż mogą spożyć tak dużo jak zechcą. Wyszło na jaw, że w czasie drugiego posiłku znacznie mniej spożyła grupa, która wcześniej wybrała obwarzanka podzielonego na mniejsze cześci. Badacze uważają, że dowodzi to, że pożywienie podzielone na mniejsze kawałki jest w większym stopniu sycące, a więc kieruje do spożywania zmniejszonej ilości kalorii. Może to mieć duże znaczenie dla osób będących na diecie.