Angielscy naukowcy z University College London zamierzają stworzyć specjalną łyżkę, która ma byc najlepsza na świecie.
Zadanie to zostało im zlecone przez bogate linie lotnicze, które chciałyby serwować na pokładach samolotów optymalne sztućce, nie zważając na koszty, jedynie z uwagi na prestiż.
Zespołem naukowców zarządza dr Zoe Laughlin. Przeprowadzono liczne doświadczenia z udziałem ochotników, na podstawie których wyznaczony zostały optymalne parametry łyżki, takie jak jej kształt, długość trzonka, waga, czy nawet głębokość komory na zupę. Ze wszystkich sztućców to własnie łyżka ma największą styczność z potrawami oraz naszymi kubkami smakowymi. Po ustaleniu szczegółów dotyczących wyglądu łyżki, pozostało określenie z jakiego materiału należy idealną łyżke wykonać.
Badacze stworzyli partię łyżek wykonanych z miedzi, cyny, chromu, zrebra, złota oraz stali nierdzewnej. Następnie zaproszono pięćdziesięciu ochotników do posmakowania każdej łyżki po kolei oraz specyfikowanie jak smakuje. W kolejnym etapie badania uczestnicy na każdej łyżce próbowali po kolei dania słone, słodkie i kwaśne.