Coraz częściej można usłyszeć o rolnictwie ekologicznym. My, jako konsumenci, również chętniej sięgamy po owoce i warzywa pochodzące z tzw. Eco – upraw. Jaka jest różnica pomiędzy rolnictwem ekologicznym, a konwencjonalnym?
Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na dużą dochodowość upraw. W tym celu stosuje się środki chemiczne, mające na celu przyspieszyć wzrost roślin, ochronić przed szkodnikami, a także zapobiec powstawaniu na nich grzyba. Najczęściej stosowane to pestycydy, które stosuje się do zwalczania organizmów szkodliwych i niepożądanych. Działają one negatywnie na wszystkie organizmy żywe, dlatego trzeba stosować je ostrożnie – w odpowiednim stężeniu i w czasie wegetacji roślin.
Fungicydy to środki chemiczne zwalczające grzyba, które hamują proces oddychania pasożyta, czy biosyntezy białek, a dodatkowo wspomagają system odpornościowy roślin. Chociaż przeznaczone są do uprawy warzyw i owoców, niektóre z tych preparatów są pomocne w ochronie innych roślin, np. Malvin WG zwalcza grzyba roślin wrzosowatych. Inną grupą środków chemicznych są herbicydy, których zadaniem jest zwalczanie chwastów.
Główną zasadą kierującą uprawami w rolnictwie ekologicznym jest wykorzystanie procesów naturalnych – zamiast środków chemicznych do nawożenia roślin stosuje się substancje organiczne, jak obornik, kompost, gnojowica czy nawozy zielone oraz mineralne. Oznacza to uniezależnienie produkcji od wytworzonych przemysłowo środków chemicznych, a także – naśladowanie naturalnych ekosystemów w sensie jakościowym i ilościowym.
Rolnictwo ekologiczne ma realizować trzy podstawowe założenia, do których należą zachowanie wysokiego poziomu próchnicy użyźniającej glebę, zrównoważenie produkcji roślinnej i zwierzęcej, co w efekcie pozwala na samowystarczalność paszowo-nawozową; a wreszcie – zachowanie w procesie produkcji równowagi biologicznej. Dzięki zachowaniu tych zasad można uzyskać produkty o bardzo wysokiej jakości, a przede wszystkim – zdrowe i pozbawione chemicznych substancji szkodliwych dla organizmu człowieka.