Letnie miesiące są najwspanialszym czasem w roku. Udajemy się na na świeżym powietrzu lub wyruszyć gdziekolwiek na urlop. Dla właścicieli ogródków albo działek to wzmożony termin pracy. Połowa i schyłek lata to z reguły okres w którym zbiera się największą ilość. Na krzakach i drzewkach dojrzewają pierwsze plony. Rosną także bujne kwiaty i pnącza. Jakie rośliny na ogół pielęgnujemy w polskich ogrodach? Które plony, dary natury na ogół gromadzimy pod koniec lata?
Zdrowe warzywa
Na przełomie lipca i sierpnia w ogrodzie warzywnym zaczynają rozwijać się pierwsze warzywa. Ktokolwiek kto wcześniej przygotował rozsadę, teraz może uzyskać plony. Najwcześniej pojawia się fasolka. Kto posiadał mało miejsca, posadził ją jak pnącze na tyczkach. Występują fasolki zielone, żółte, fioletowe. Nasadzone wspólnie nader pięknie zdobią warzywnik. Połowa lata to ostatnia szansa, aby zasiać fasolkę raz jeszcze, przy sprzyjającej pogodzie jeszcze zdąży dać plon. Sezon ogórkowy pojawia się już w lipcu. Można je sadzić w tunelu czy też w gruncie. Najsmaczniejsze są właśnie takie prosto z krzaka, kruche i orzeźwiające. Na grządkach rosną również wczesne marchewki i buraki, a cukinie i patisony wytwarzają najbardziej bogate plony. Ale autentycznym królem letniego warzywnika staje się pomidor. Od środka lata zaczyna dawać okazałe plony i pod warunkiem, że aura będzie dalej korzystna może plonować aż przez kilka dobrych tygodni. Pomidor z domowego ogródka ma zapach i smak najlepszy na świecie. Wskazane jest nawet wyhodować pomidory na balkonie, jeśli nie posiada się działki, czy ogrodu. Kiedy nadchodzi kres lata w ogrodzie dochodzą dynie. Niektórzy zasiali tylko te ozdobne, za sprawą których można upiększyć przedogródek lub parapet. Natomiast ogrodnik, który przygotował rozsadę dyni o grubym, słodkim miąższu, może szykować apetyczne zupy, wypieki i placki.
Prosto z sadu
Na półmetku lata dojrzewają owoce. Naturalnie sezon na truskawki i poziomki właśnie się kończy, niemniej jednak za to w ich zastępstwie przyszedł czas na porzeczki, czereśnie i wiśnie. Od środka lata zbiera się najróżniejsze odmiany śliwek. A Natomiastsmak papierówek, pierwszych jabłek z wiejskiego ogrodu to wprost niezapomniane doznanie. Na schyłek lata można już zamyślać wytwarzanie przetworów. Domowe powidła ze śliwek, lub autentyczny gęsty sok malinowy to najlepsze antidotum na jesienną melancholię. Tylko plony pochodzące ze swojej, ekologicznej grządki są wartościowym źródłem witamin i mogą wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Ktokolwiek, kto zdoła skorzystać z plonów z własnej działki jest prawdziwym szczęściarzem.
Kwietne lato
W wakacje rośnie zawsze ogrom kolorowych kwiatów. Zaczyna się potężny spektakl kolorów i zapachów. Kwitną róże, potem lilie, jeżówki, słoneczniki. Kwiaty jednoroczne właśnie teraz kwitną najobficiej. Na rabatach jest pełno astrów i floksów. Nie trzeba oszczędzać miejsca w ogrodzie, jeżeli pragnie się podpatrywać motyle, słuchać pobrzękiwania pszczół. Ogród obfitujący w wielobarwne rośliny to nie wyłącznie spektakularny krajobraz, ale także przepiękny bogaty akcent w wazonie na stole. Wskazane jest więc odnaleźć miejsce w ogrodzie na kwiaty, które odzwdzieczą się cudownym zapachema także przepięknym cudownymwyglądem. Niektóre kwiaty świetnie nadają się do suszenia. Ze względu na to mogą upiększyć nasz dom nawet zimą.