Blender to urządzenie, które winno znaleźć się w każdej kuchni. Panie, które dotąd nie miały blendera nawet nie zdają sobie sprawy z tego w jak wielu przypadkach może on się przydać.
Blendery mogą występować w dwóch rodzajach: stojący kielichowy, przydatny przede wszystkim do koktajli a także mniejszy ręczny z podłużną rączką do jakiej zwykle można także doczepić końcówkę znakomitą do miksowania przykładowo zup. Zdecydowanie polecam ten drugi rodzaj blendera, bo jest w większym stopniu wielofunkcyjny.
Co można zdziałać za pomocą takiego blendera? Przede wszystkim: pasty, surówki, przeciery, placki ziemniaczane, pesto, koktajle, farsze, bitą śmietanę. Z wykorzystaniem blendera poszatkujemy też zioła czy składniki na naturalny sos pomidorowy. Blender jest niezmiernie przydatny przy wytwarzaniu przetworów. Szczególnie polecam go do preparowania surówek, bo z wykorzystaniem tego urządzenia zdołamy zaoszczędzić niemało czasu. Jeżeli chcemy naszym blenderem kruszyć także lód trzeba kupić model o sporej mocy. Jeśli wybierzemy końcówkę stalową będziemy mogli rozdrabniać gorące zupy. Blender jest bardzo bezproblemowy do wyczyszczenia. Kolejną zaletą posiadania głównego pojemnika jest to, że po zdemontowaniu reszty i przykryciu go załączoną nakrywką możemy w nim trzymać bądź przenosić przyrządzone potrawy przykładowo surówki.